Krijgsraad schorst strafzaak Ritfeld

PARAMARIBO - De Krijgsraad heeft zojuist beslist dat de strafzaak tegen Edgar Ritfeld in het 8 December-strafproces voor een jaar wordt geschorst. Daarmee gaat de Krijgsraad in op het verzoek van auditeur-militair Roy Elgin om de vervolging met een jaar te schorsen.
Hij had het verzoek op de zitting van 2 februari gedaan. 
 
De Krijgsraad vindt dat de zaak-Ritfeld te maken heeft met alle andere zaken in dit proces waarbij de aanklachten onder andere doodslag en moord zijn. En aangezien de vervolging in de rest van de strafzaken in het 8 December-strafproces zijn geschorst, vindt de Krijgsraad dat hetzelfde moet gelden voor de zaak-Ritfeld. 
 
Elgin betoogde bij de vorige zitting, een maand geleden, dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk is door de Amnestiewet van 2012. De situatie is nog steeds niet veranderd, ook al heeft het Hof van Justitie het vonnis tegen Ritfeld, die beroep had aangetekend, vernietigd. De auditeur-militair hoopt dat binnen een jaar het Constitutioneel Hof is benoemd die volgens hem bevoegd is antwoord te geven op de indringende vraag over inmenging. 
 
Raadsman van de nabestaanden, Hugo Essed, zei op Radio ABC zondag dat hij niet verwacht dat vandaag de auditeur-militair zal komen met de strafeis. Hij dacht dat de zaak niet inhoudelijk verder behandeld zal worden. De prealabele vraag die de Krijgsraad gesteld had of er hier geen sprake is van inmenging, is nog steeds niet beantwoord. 
 
Elgin heeft voorgesteld om de vervolging met een jaar te schorsen. Gehoopt wordt dat dan het constitutioneel hof is benoemd, dat volgens hem bevoegd is tot het geven van antwoord op de indringende vraag over inmenging. Essed vindt dat de Krijgsraad deze vraag zelf had kunnen beantwoorden.
 
Ritfeld en zijn advocaat Gerold Sewcharan zijn totaal niet geïnteresseerd in de verdere behandeling. Zij vinden dat het Hof van Justitie had moeten concluderen dat Ritfeld moet worden vrijgesproken. Zij hebben zich gewend tot de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens over het vonnis van het Hof van Justitie.
 
Network Star Suriname 
 
 
Op de foto: De Krijgsraad heeft de strafzaak Ritfeld met een jaar geschorst. Vlnr: Mike Cooper, Cynthia Valstein-Montnor en Carlos Li Fo Sjoe (foto: NSS)
 
 
Edgar Ritfeld wordt in deze zaak vertegenwoordigd door advocaat Gerold Sewcharan van Sewcharan Advocaten. De nabestaanden worden vertegenwoordigd door advocaat Hugo Essed van Advocatenkantoor Essed & Sohansingh.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.