Bala rectificeert opnieuw inzake publicaties KGP

WILLEMSTAD — De krant Bala is door de rechter in het ongelijk gesteld inzake publicaties over ex-minister Jeanne Marie Francisca’s betrokkenheid bij het onlangs opgerichte overheidsbedrijf Kompania di Petroli i Gas Kòrsou NV (KPG).
 
Bala meldde dat Francisca er te werk was gesteld, een vergoeding van 15.000 gulden voor dit werk kreeg en dat zij die vergoeding niet zou hebben opgegeven. In alle gevallen kon de Bala geen overtuigend bewijs aan de rechter overhandigen. Eerder wonnen Werner Wiels – de voorzitter van het multidisciplinaire team dat de toekomst van de raffinaderij moet onderzoeken, dat betaald wordt door de raffinaderij en dat ‘uitgeleend’ wordt aan KPG – en Lisette Bor, de directeur van KPG, hun rechtzaak tegen de Bala voor soortgelijke aantijgingen.
 
De Bala moest van de rechter ook in de zaak die Francisca aanspande, rectificeren. Verder werd de krant veroordeeld tot de proceskosten en moet zij een schadevergoeding aan Francisca betalen ter hoogte van 1000 gulden.
 
De Bala beweerde in de door haar gepubliceerde artikelen dat Francisca te werk was gesteld bij de KPG en dat zij daar een salaris voor kreeg ‘dat meer was dan een parlementariër ontvangt’. Francisca blijkt echter niet aantoonbaar betrokken te zijn geweest bij KPG. Wel heeft zij vanaf december 2014 voor het multidisciplinaire team dat de toekomst van de raffinaderij moet onderzoeken en waarvan Werner Wiels de voorzitter is, tijdelijk advieswerk gedaan. Voor dit advieswerk heeft zij echter niet betaald gekregen. Zij deed dit om weer in de running te komen na haar ontslag als minister. Er waren geen afspraken gemaakt over de verdiensten. Die zijn er volgens Francisca ook niet geweest. De ex-minister maakt momenteel gebruik van de pensioenregeling van politieke gezagdragers. Een tijdelijke overgangsregeling die na het ontslag van de ex-minister ingegaan is en die verrekend behoort te worden met eventuele verdiensten. Er waren geen verdiensten en daarmee dus ook geen niet-opgegeven inkomsten.
 
Het bewijs dat de Bala voor deze mogelijke verdiensten overlegde, was een cheque met een afwijkend bedrag van 13.200 gulden, afkomstig van de Refineria di Korsou, die was uitgeschreven aan Advance Consultancy. Dat bedrijf zou volgens een uittreksel van de Kamer van Koophandel een eenmanszaak zijn die van de partner van Francisca is. Het bedrijf werd in december 2014 opgericht. Francisca liet volgens de rechter hierop onweersproken weten dat haar partner werktuigbouwkundige is, in de oliebranche werkzaam is en dat hij sinds kort een eigen bedrijf heeft. Bala kon de rechter niet overtuigen dat het anders in elkaar zat en verloor deze zaak. De rectificatie verscheen afgelopen dinsdag in de Bala.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.