Rechter veroordeelt niemand in zaak Bouterse-Santokhi

PARAMARIBO -  Rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran heeft president Desi Bouterse, VHP-voorzitter Chan Santokhi én de VHP niet ontvankelijk verklaard. Zij vindt dat bepaalde uitspraken al te lang geleden gedaan zijn. Toen was Santokhi ook geen voorzitter van de VHP.
 
Geen van de partijen zijn veroordeeld door de rechter.
 
Volgens rechter Chhangur-Lachitjaran heeft Santokhi de uitlatingen niet als persoon gedaan, maar in de functie van VHP-voorzitter. Aangezien niet de VHP, maar Santokhi in eerste instantie is aangesproken door Bouterse, kan de VHP volgens Chhangur-Lachitjaran niet veroordeeld worden.
 
Ook Santokhi, die tegelijkertijd ook had geëist dat Bouterse zich verontschuldigd voor eerder gedane uitspraken, is niet ontvankelijk verklaard door de magistraat. Ook over recente uitspraken, zegt de rechter dat partijen niet ontvankelijk zijn.
 
Advocaat Nailah Van Dijk, de verdediger van Bouterse, zei direct na de zitting dat zij in hoger beroep gaat tegen dit vonnis. Zij stelt dat de VHP is toegelaten in dit proces, maar tegen deze partij mocht er toch niet worden geprocedeerd. 
 
 
 
VHP-verklaring over vonnis rechter
 
De VHP zegt in een verklaring kennisgenomen te hebben van de uitspraak van de rechter in de zaak die president Desi Bouterse aanhangig heeft gemaakt tegen VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.
 
"Op  17 maart 2015, besliste de rechter dat de vordering van president D.D.Bouterse op VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi is afgewezen.
De VHP is tevreden met de uitspraak van de rechter en geeft aan dat, wat haar betreft, daarmee een punt is gezet achter deze zaak.
 
De VHP benadrukt de onbeperkte werking van de 'Trias Politica' in een goed functionerende democratische rechtsstaat en bijgevolg aan de autoriteit en het respect dat binnen dat staatsbestel aan de Rechterlijke Macht is toegekend.
De VHP wenst ter afsluiting van deze zaak de gehele Surinaamse samenleving een eerlijke, evenwichtige en vredige gang naar de komende verkiezingen toe en doet een beroep op alle politieke leiders en organisaties in hun streven naar het mede dragen van regeerverantwoordelijkheid in het bestuur van ons land na 25 mei, de ethische gedragscode in acht te nemen.
 
Moge het voorts zo zijn dat wij allen ons immer laten leiden door de bekende strofe uit ons nationaal volkslied: “Recht en Waarheid maken vrij”."
 
 
Nailah Van Dijk over vonnis  
 
Uit het vonnis van rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran blijkt dat inhoudelijk niet ingegaan is op de vordering die president Desi Bouterse heeft ingesteld tegen Chan Santokhi (voorzitter van de VHP). De rechter stelt op basis van stukken overgelegd door raadsman Gerold Sewcharan, dat Santokhi als voorzitter van de VHP uitgenodigd was door Pertjajah Luhur (PL) om te spreken op een ressortvergadering op 23 november vorig jaar in Lelydorp. Hij had daarom niet in persoon, maar als voorzitter van de VHP, aangesproken moeten worden. Nailah van Dijk, die Bouterse bijstaat, zegt tegen Starnieuws dat het vonnis 'een zwarte bladzijde is in de Surinaamse rechtsspraak'. 
 
Van Dijk heeft tijdens het proces aangevoerd dat Santokhi mede in persoon aansprakelijk is voor de gewraakte uitlatingen. Santokhi heeft aangegeven dat hij op de hoogte is van zaken in de functie van politieagent en minister van Justitie en Politie. De advocaat benadrukte dat Santokhi, door te verwijzen naar zijn voormalige functies, getracht heeft zijn uitspraken kracht bij te zetten en deze in de oren van het publiek geloofwaardiger te maken. Deze uitspraken heeft Santokhi dus niet gedaan in de hoedanigheid van voorzitter van de VHP, omdat hij toen deze functie niet bekleedde. 
 
Hoedanigheid bepalend 
Tegen het verweer van Bouterse, voerde Santokhi aan dat hij als VHP-voorzitter heeft gesproken, dus is hij alleen in die hoedanigheid verantwoordelijk. Aangezien Bouterse zich gegriefd voelt over de gedane uitspraken, diende hij Santokhi aan te spreken als VHP voorzitter, stelt de rechter. Zij vindt dat niet de wijze van kennisvergaring bepaalt in welke hoedanigheid een persoon dient te worden betrokken in het proces, maar de hoedanigheid waarin hij is opgetreden. 
 
Hoewel de rechter vaststelt dat de VHP verantwoordelijk is voor de uitspraken, is de politieke partij niet veroordeeld, omdat die niet betrokken was bij de hoofdzaak. 
De VHP heeft zich later gevoegd in het geschil om haar voorzitter te ondersteunen. De rechter heeft toegestaan dat Bouterse een vordering instelt tegen de VHP. De tegenvorderingen van Santokhi en de VHP zijn afgewezen door de rechter. Zij heeft niemand veroordeeld in dit proces. 
 
Van Dijk benadrukt tegenover Starnieuws dat de rechter inhoudelijk niet ingegaan is op de zaak en het op formele gronden heeft gehouden. In het vonnis wijst de rechter de vordering toch af, terwijl ze de inhoud niet in behandeling heeft genomen. "Hoe kan je een vordering afwijzen als je niet naar de inhoud hebt gekeken!", vraagt de advocaat zich af. Zij haalt aan dat de VHP niet kan worden veroordeeld volgens de rechter, maar ze heeft toegestaan dat de partij een vordering instelt. "Het vonnis kan bestempeld worden als ongemotiveerd, onbegrijpelijk én onlogisch", meent Van Dijk. Zij tekent beroep aan tegen de uitspraak van de kantonrechter. 
 
 
Netwerk Starnieuws Suriname
 
 
In deze zaak werden Chandrikapersad Santokhi en de V.H.P. vertegenwoordigd door advocaat Gerold Sewcharan van Sewcharan advocaten. Desi Bouterse werd vertegenwoordigd door advocaat Nailah van Dijk van advocatenkantoor Van Dijk-Silos. 
 
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.