Uitspraak in kort geding minister Oduber tegen Solo di Pueblo

ORANJESTAD - Het Gemeenschappelijk Hof heeft op 16 juni 2015 vonnis gewezen in de hoger beroepzaak van minister Oduber tegen een publicist en het dagblad Solo di pueblo.
 
Het Hof heeft, anders dan het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba, geoordeeld dat de minister wel voldoende belang heeft bij een oordeel in een spoedprocedure (kort geding).
 
Verder oordeelde het Hof dat, op grond van de bijzondere omstandigheden van dit geval, de publicist onrechtmatig had gehandeld door publicatie van beschuldigingen van corruptie zijdens minister Oduber.
 
Het Hof overwoog in dit verband in het bijzonder:
2.5.2 In de publicaties wordt de indruk gewekt dat B de gegrondheid van deze beschuldiging kan bewijzen met de volgende twee bewijsstukken: 
a. een brief van de rechtspersoon Banctrust & Co., Panama, van 28 September 2012, voorzien van het stempel "Geheim", waarin staat vermeld dat een partij een overeenkomst heeft ondertekend in verband met de overname van de aandelen in Southwest; 
b. een bankgarantie van 3 maart 2012 van AIB Bank. 
De onder a bedoelde brief is een sterke aanwijzing dat de aandelen in Southwest worden of zijn verkocht, maar bewijst op zichzelf niet (a) dat Oduber X en zijn familie opzettelijk heeft willen bevoordelen, (b) dat Oduber heeft bewerkstelligd dat het project is vergund aan Southwest en/of (c) dat aan Southwest (te) gunstige condities zijn toegestaan bij de gunning van het project.
De onder b bedoelde bankgarantie bewijst op zichzelf niet dat aan de bankgaranties van de andere gegadigden strengere eisen werden gesteld. De in de publicatie gewekte indruk dat het bewijs van de beschuldiging is geleverd, is dus niet juist. Voor een kritische lezer is dat wellicht kenbaar, maar de gemiddelde lezer zal afgaan op de gewekte indruk dat het bewijs is geleverd.
2.5.3 De publicatie bevat niet alleen de hiervoor in rov. 2.5.1 omschreven beschuldiging, maar verbindt daaraan ook de conclusie dat Oduber corrupt is. Zo staat het in de titel. Een beschuldiging dat iemand een handeling heeft gepleegd die als corrupt kan worden aangemerkt, levert een ernstigere aantasting van de eer en goede naam op, indien daarbij de conclusie wordt getrokken dat die persoon de eigenschap heeft corrupt te zijn (analoog aan het -onjuiste gezegde: eens een dief, altijd een dief). De term "corrupt" heeft in Aruba een bijzonder zware lading. 
Het Hof overwoog verder dat de publicatie niet het karakter van een column of kunstuiting heeft, waarvoor ruimere marges gelden. De vrijheid van meningsuiting van de publicist weegt niet op tegen het onrechtmatig karakter van de publicatie. 
 
De vordering tot vergoeding van immateriële schade van minister Oduber heeft het Hof echter, zonder die inhoudelijk te toetsen, afgewezen omdat de minister geen spoedeisend belang bij toewijzing heeft. 
De vordering tegen Solo di pueblo is ook in hoger beroep afgewezen. Volgens het Hof is voor de gemiddelde lezer duidelijk dat de publicaties van de publicist zijn en Solo di pueblo zelf geen beschuldigingen uit en daaraan conclusies verbindt.
 
 
Uitspraak KG 2255/2014
 
 
Minister Oduber werd in deze zaak vertegenwoordigd door mr. Chris Lejuez. Solo di Pueblo werd bijgestaan door mr/ A. Ruiz.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.