Crisisheffing Nederland op topinkomens in 2012 was onwettig

THE NETHERLANDS  - De crisisheffing die het kabinet werkgevers in 2012 heeft opgelegd, is op een onwettige manier ingevoerd. Het kabinet had niet met terugwerkende kracht geld van de werkgevers mogen vragen.
 
Dat is te lezen in een nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, waarover De Telegraaf schrijft.
 
'De advocaat-generaal concludeert dat de terugwerkende kracht van de crisisheffing te ver gaat,' zegt Peter Kavelaars van belastingconsultant Deloitte dat namens bedrijven naar de rechter was gestapt.
 
De crisisheffing werd in mei 2012 ingevoerd als noodmaatregel van het kabinet om extra geld in het laatje van de schatkist te brengen in crisistijd. Dit betekende dat werkgevers 16 procent extra belasting moesten betalen op inkomens van meer dan 150.000 euro. Dit kostte de werkgevers in 2012 ruim 628 miljoen euro.
 
Maar volgens de procureur-generaal had het kabinet de maatregel niet met terugwerkende kracht mogen invoeren. De heffing is alleen geldig vanaf 25 mei 2012, de datum waarop de maatregel werd ingevoerd.
 
Als de Hoge Raad het advies overneemt, wat in de meeste gevallen gebeurt, zal het kabinet vele miljoenen moeten terugbetalen. In april en mei worden immers veel bonussen van vakantiegelduitkeringen uitbetaald.
 
De 'eenmalige' heffing, die in 2013 nogmaals werd uitgevoerd, trof in totaal 13.500 werkgevers in Nederland. Het gaat hier vooral om bedrijven in de zakelijke dienstverlening zoals consultants, accountants en advocaten. Financiële instellingen waren 125 miljoen euro extra kwijt aan de heffing.
 
Ook betaald voetbalclubs werden getroffen door de heffing. Gemiddeld betaalden sportclubs 108.000 euro aan heffing. Voetbalclubs Ajax en Feyenoord stapten naar de rechter. De heffing kostte voetbalclub Ajax 3 miljoen euro.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.