Marvelyne Wiels verliest zaak tegen Ombudsman

WILLEMSTAD - Het gerecht in Willemstad heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels heeft aangespannen tegen Ombudsman Alba Martijn en het Land Curacao.

Wiels eiste in deze zaak  dat de namen van de anonieme informanten in het voorlopig rapport van Ombudsman Alba Martijn bekend zouden worden gemaakt, zodat zij onder ede kunnen worden gehoord

In het najaar van 2014 heeft De Ombudsman ambtshalve en uit eigen beweging een onderzoek gedaan naar het handelen van de gevolmachtigde minister in Den Haag. Dit naar aanleiding van aanhoudende geluiden uit de samenleving dat Wiels herhaaldelijk niet integer zou handelen.

Op 29 maart heeft de Ombudsman een Nota van Voorlopige Bevindingen uitgebracht, waaruit blijkt dat die twijfels zijn gebaseerd op ‘talrijke geluiden uit de gemeenschap’, ‘negatieve publicaties’ en ‘ingezonden stukken in lokale dagbladen’. De bevindingen bestaan voor de helft uit citaten uit verklaringen van informanten van wie de identiteit niet wordt genoemd en twee anoniem gebleven Tweede Kamerleden.

In het kort geding dat Wiels had aangespannen tegen de Ombudsman en het land Curacao vorderde zij:

- dat de namen van de inormanten aan haar bekend worden gemaakt

- dat zij in de gelegenheid wordt gesteld deze informanten te horen, al dan niet onder ede

- dat de noodzaak om anonimiteit van deze informanten te handhaven door de Ombudsman moet worden bewezen

- dat zij integraal de beschikking krijgt over de documenten uit het dossier van de Ombudsman

- dat zij nog de kans krijgt om op de Nota van bevindingen te reageren

- dat de Ombudsman geen definitief oordeel mag uitspreken voordat aan genoemde eisen uitvoering is gegeven

Rechter Beukenhorst kwam vandaag tot de conclusie dat,

gelet op de grote vrijheid van handelen van de ombudsman, op het beperkte gebruik van verklaringen van anonieme informanten dat de ombudsman voor ogen staat en de redenen om hun identiteit niet verder bekend te maken, van onrechtmatig handelen door de ombudsman geen sprake is.

De door Wiels gevraagde voorzieningen werder echter vandaag door rechter Beukenhorst geweigerd. Hij verklaarde Marvelyne Wiels niet-ontvankelijk in haar vordering tegen de Ombudsman. Daarnaast verwees hij Wiels in 2x Naf 1.000,- aan proceskosten.

 

Vonnis Wiels versus Ombudsman en Land Curacao d.d. 26 juni 2015

 

 

mr. Michael Bonapart van Soliana Bonapart & Aardenburg staat in deze zaak Ombudsman Alba Martijn bij. Het Land Curacao wordt bijgestaan door mr. Achim Henriquez. Marvelyne Wiels wordt vertegenwoordigd door mr. Arjen van Rijn van De Clercq Advocaten in Den Haag en mr. Salina Helder van Inderson Advocaten.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.