Hof tikt ING op vingers om rentederivaat

THE NETHERLANDS - ING heeft jeansondernemer Jan Peters bescherming tegen rentestijging verkocht zonder daar duidelijk bij te zeggen dat hij tegelijkertijd een extra lening kreeg om verliezen op deze zogenoemde renteswap aan te vullen.
 
De bank moet de overeenkomst ongedaan maken en proberen te schikken met de klant. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd arrest van het gerechtshof Amsterdam.
 
De zaak kan grote gevolgen hebben voor de duizenden mkb-derivaten die Rabobank, ING en ABN Amro op last van toezichthouder AFM opnieuw moeten beoordelen. Ondernemers kregen een complex financieel product dat zij niet nodig hadden of onvoldoende snapten. Banken hebben opgeteld voor €26 mrd rentederivaten verkocht aan 17.000 niet-professionele klanten. Door de lage rente hadden die vorig jaar een negatieve waarde van €2,7 mrd.
 
ING wil geen commentaar geven op individuele gevallen en bestudeert de uitspraak.
 
Betere voorlichting
 
Het gerechtshof oordeelt dat jeansondernemer Jan Peters als niet-professionele partij niet kon weten dat de bank extra zekerheden zou vragen voor de gewraakte extra lening, een zogenoemde ‘allowancefaciliteit’, toen de klant begin 2012 af wilde van zijn vastgoedlening, omdat ING een hogere rente verlangde dan een concurrerende bank.
 
Volgens de advocaten van Peters, Hester Bais en Joost Tonino, toont het arrest aan dat ING Peters beter had moeten voorlichten over deze extra kredietfaciliteit. ‘Dan was hij ervan bewust geweest dat er extra risico’s kleefden aan de renteswap’, aldus Bais.
 
ING kwalificeerde Peters als een niet-professionele partij, maar de bank heeft nagelaten te toetsen of Peters snapte wat hij kocht, zo oordeelt het gerechtshof.
 
Beleid
 
ING voert aan dat een allowancefaciliteit niet meer is dan kredietruimte waarover de klant kan beschikken op het moment dat de negatieve waarde van een renteswap ook daadwerkelijk betaald moet worden. Betalen hoeft alleen indien de klant de swap vervroegd beëindigt en er sprake is van een negatieve marktwaarde, aldus de bank.
 
Het verstrekken van andere zekerheden zoals hypotheekrecht is omslachtiger, stelt ING, en brengt soms kosten met zich mee. Een allowancefaciliteit is makkelijker en kost niets, zegt de bank. ING heeft als beleid die af te sluiten bij een renteswap.
 
Negatieve waarde
 
Begin 2008 leende Peters, eigenaar van jeansketen Score en Chasin, €13,5 mln van ING voor de aanschaf van commercieel vastgoed en voor herfinanciering van eerder verstrekt krediet. Van dit bedrag moest hij €10 mln afdekken tegen renteschommelingen, zo eiste de bank. Dat deed Peters via een renteswap. Daarmee ruilt hij de variabele, en dus onzekere, driemaands Euribor-rente tegen een vaste rente van 4,45%.
 
Als gevolg van de economische crisis is de Euriborrente de afgelopen jaren gedaald tot historisch lage niveaus. Daardoor kreeg de renteswap een negatieve waarde. Duizenden mkb’ers zagen de waarde van hun renteswap dalen en negatief worden en moesten zogeheten ‘margin call’ bijstorten.
 
In het geval van Peters vulde ING het verlies aan uit de allowancefaciliteit, die de bank begin 2011 verhoogde van €700.000 naar €1,7 mln.
 
Kosteloos extraatje
 
Peters voelt zich misleid door ING, zo laat hij per e-mail weten. ‘Er werd mij een product opgedrongen dat ik niet wilde hebben en dat precies het tegenovergestelde deed als waar het voor bedoeld was, namelijk bescherming tegen de stijging van financieringslasten.’
 
Andere advocaten zeggen dat veel meer niet-professionele partijen een allowancefaciliteit hebben afgesloten met de bank die hun een renteswap verkocht. Het gaat daarbij niet alleen om mkb’ers. Ook kan worden gedacht aan particulieren die vastgoed kochten als belegging en semipublieke instellingen zoals woningcorporaties.
 
‘Ik denk dat het niet bewuste misleiding was door ING’, zegt advocaat Rik Harmsen van kantoor Immix. ‘Maar de bank heeft klanten slecht uitgelegd waar die faciliteit voor diende’. Volgens advocate Chantal van den Borne van kantoor 2BW presenteerden ING en Rabo het als ‘een formaliteit, een kosteloos extraatje’.
 
€5 mrd
 
Als betrokken banken alle rentederivaten aan niet-professionele klanten moeten compenseren, gaat het om ruim €5 mrd, zegt financieel adviseur Patrick van Gerwen, die jeansondernemer Peters bijstaat. Dat is het verschil tussen wat klanten hebben betaald voor de swaps en de kosten die zij hadden moeten maken om een eenvoudigere, minder risicovolle rentebescherming te kopen.
 
In reactie op het arrest van het Hof zegt ING de uitspraak nog te bestuderen.
 
 
Reactie ING op arrest:
 
Wat is jullie reactie op het arrest van het Gerechtshof Amsterdam?
 
We bestuderen nog de uitspraak. Op individuele gevallen geven we in de regel geen commentaar.
 
Werd een zogeheten allowance facility standaard door ING meegeleverd bij een rentederivaat aan niet-professionele partijen?
 
Een renteswap kan een negatieve waarde ontwikkelen als de marktrente lager is dan de overeengekomen marktrente. De negatieve waarde hoeft alleen te worden betaald als de klant de swap vervroegd wil beëindigen. Dit is vergelijkbaar met de vervroegde afwikkelingskosten(in de markt bekend als boeterente) die betaald moeten worden als een klant een rentevastlening vervroegd aflost. Aan het eind van de looptijd van de renteswap is de marktwaarde altijd 0. Klanten die posities hebben in financiële instrumenten waaruit verplichtingen kunnen voortvloeien, bijv. negatieve marktwaarde, moeten voortdurend over voldoende saldi beschikken om aan hun actuele verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Hiervoor maakt ING met de klant zogenaamde margin-afspraken. Dat kan op verschillende manieren. Een van de manieren waarop dit kan is door middel van een allowancefaciliteit. Dat is niet meer dan een kredietruimte waar de klant over kan beschikken op het moment dat de negatieve waarde ook daadwerkelijk betaald moet worden. Dat betalen hoeft zoals gezegd alleen indien de klant de swap vervroegd beëindigt en er sprake is van een negatieve marktwaarde. Door de allowancefaciliteit is de bank bereid om tot het maximaal overeengekomen bedrag in deze faciliteit (extra) krediet te verstrekken om bij zo'n beëindiging de negatieve marktwaarde te voldoen. Zekerheid verschaffen voor de negatieve waarde kan ook op een andere manier. Bijvoorbeeld door een hypotheekrecht. Voordeel van een allowancefaciliteit is echter dat de kredietruimte simpelweg kan worden verhoogd (of verlaagd) indien de negatieve waarde toeneemt (of afneemt). Het verstrekken van andere zekerheden (een hypotheekrecht bijvoorbeeld) is omslachtiger en brengt soms kosten met zich mee. Een allowancefaciliteit is dus makkelijker en kost niets. 
 
Bij ING is het beleid om aan niet-professionele beleggers bij het aangaan van rentederivaten tevens een allowancefaciliteit aan te bieden. 
 
Hoeveel niet-professionele klanten hebben van ING een rentederivaat met allowance facility of een vergelijkbare faciliteit om aan margin calls te kunnen voldoen?
 
ING was en is terughoudend met het verstrekken van derivaten aan niet-professionele klanten
 
 
Bron: Fd
 
 
Lees het hele arrest hier

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.