Gerecht gelast deskundigenonderzoek naar zwaveldioxide in zaak SMOC en SHZG tegen Isla

WILLEMSTd - Het Gerecht in eerste aanleg heeft vandaag uitspraak gedaan op het verzoek van Stichting Humanitaire Zorg Curaçao (SHZC) en de Stichting Schoon Milieu op Curacao (SMOC) tot het gelasten van een deskundigenonderzoek.
 
Het onderzoek moet inzicht bieden in de bijdrage van de Isla raffinaderij aan de concentratie van zwaveldioxide op leefniveau (de SO2-immissie) benedenwinds de raffinaderij gedurende het jaar 2014. 
 
Vorig jaar werd een vergelijkbaar verzoek al verzocht en gelast ten aanzien van het jaar 2013. Het Gerecht heeft deskundigen verbonden aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) en aan onderzoeksinstituut TNO benoemd, die binnen negen maanden verslag aan het Gerecht dienen uit te brengen.
 
Het onderzoek kan van belang zijn voor de vraag of Isla, zoals de milieustichtingen stellen, in 2014 onrechtmatig heeft gehandeld en het door het Gemeenschappelijk Hof in januari 2010 aan Isla opgelegd verbod heeft overtreden.
 
Peter van Leeuwen en Norbert George geven namens eisers SMOC en SHZC aan zeer tevreden te zijn met deze beschikking die met name rekening houdt met de gevolgen van overschrijding van de immissienorm en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Isla hierbij.
 
 
 
 
STICHTING HUMANITAIRE ZORG CURAÇAO (SHZC) en de STICHTING SCHOON MILIEU OP CURAÇAO (SMOC) werden in deze zaak veretgenwoordigd door Paul van de Laarschot van Van de Laarschot Advocaten en Sandra in ’t Veld. REFINERIA ISLA (CURAZAO) S.A. werd bijgestaan door Luigi Virginia van HBN Law en Tom Claassens van Loyens & Loeff in Rotterdam.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.