Beslagen Isla opgeheven onder voorwaarde

WILLEMSTAD - Het Gerecht in eerste aanleg heeft in een kort geding vonnis vandaag aan de stichtingen Humanitaire Zorg Curaçao (HZC) , Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) en 22 burgers bevolen de beslagen ten laste van raffinaderij Isla op te heffen.
 
Dat dient te gebeuren binnen twee dagen nadat Isla de proceskosten van 32.066 gulden heeft voldaan, of indien deze reeds zijn voldaan, binnen twee dagen na het vandaag uitgesproken vonnis. Het betreft beslagen die zijn gelegd onder Curoil, de MCB bank, Aqualectra, Asphalt Lake Recovery N.V. en CRU, evenals het beslag op de aandelen van Refineria Isla Curaçao.
 
Achtergrond vormt de uitspraak van het Hof van 12 januari 2010 waarin Isla is verboden om meer dan 80 μg/m3 als jaargemiddelde bij te dragen aan de concentratie zwaveldioxide op leefniveau benedenwinds van de raffinaderij. Dit op straffe van een dwangsom van 75 miljoen gulden als dit verbod wordt overschreden. Omdat de stichtingen HZC en SMOC van mening zijn dat het verbod in 2013 is overschreden en Isla daarmee een dwangsom zou moeten betalen, hebben zij beslag laten leggen ten laste van Isla . Daartegen is Isla in het onderhavige kort geding opgekomen.
 
Van belang in deze procedure is slechts de vraag of de dwangsom is verbeurd, wat niet mag worden verward met de vraag of het door het Hof geformuleerde verbod is overtreden. Naar het oordeel van het Gerecht bestaat geen aanleiding om te twijfelen aan de uitkomsten van het rapport van de Stichting 
Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) van 16 juni 2015 en dient te worden geconcludeerd dat geen dwangsom is verbeurd. Het Gerecht heeft in de uitspraak van vandaag aan HZC, SMOC en de betrokken burgers bevolen om zich verder te onthouden van iedere verdere vorm van tenuitvoerlegging van de uitspraak van het Hof uit 2010, voor wat betreft de situatie in 2013, totdat de rechter in een bodemprocedure uitspraak heeft gedaan of een dwangsom is verbeurd.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.