Desi Bouterse verder vervolgd voor decembermoorden

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie moet overgaan tot verdere vervolging van Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden.
 
Dit heeft het Hof van Justitie beslist na een klacht die nabestaanden in augustus hadden ingediend tegen het OM. Dit bevel tot vervolging door het Hof is officieel nog niet bekendgemaakt.
 
Na aanname van de omstreden Amnestiewet in 2012 had het OM zich op het standpunt gesteld dat er geen grond was voor voortzetting van het 8 Decemberstrafproces. Hierover hadden de nabestaanden in augustus 2015 een klacht ingediend tegen het OM bij het Hof van Justitie.
 
Nadat de Amnestiewet met 28 tegen twaalf stemmen was aangenomen in De Nationale Assemblee, werd het 8 Decemberstrafproces opgeschort voor onbepaalde tijd. Zowel de auditeur-militair als de Krijgsraad vond dat een Constitutioneel Hof zich moest buigen over de rechtmatigheid van de Amnestiewet. Suriname moet echter nog komen tot de instelling van een Constitutioneel Hof. Hierdoor was het strafproces tegen de verdachten van de Decembermoorden in een rechtsvacuüm beland.
 
De nabestaanden verweten in hun klacht dat met name de auditeur-militair zich op ondeugdelijke wijze van zijn vervolgingstaak had gekweten. De klagers verlangden daarom van het Hof van Justitie een bevel tot verdere vervolging.
 
Het voor de nabestaande positieve besluit van het Hof komt daags nadat publicist en nabestaande Sandew Hira het afgelopen weekend een 'getuigenis' van president Bouterse heeft afgenomen over de bloedige gebeurtenissen van december 1982. Dit gebeurde op het buitenverblijf Brokobaka van Bouterse. Hira is van plan op 8 december de 'getuigenis' van Bouterse publiekelijk te maken.
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.