Rechter verbiedt opnieuw verandering erfpachtvoorwaarden

ORANJESTAD — Het Land Aruba heeft een ordemaatregel opgelegd gekregen en mag de erfpachtvoorwaarde van een perceel gelegen aan Saliña Cerca niet wijzigen.
 
Hoewel er geen vergunning is, zijn op de grond appartementen in aanbouw en de eigenaar wil de bestemming veranderen van woongebied naar commercieel gebied.
 
Na de zaak van Malmok-bewoners tegen de komst van een heliport en daaropvolgend een zaak tegen boutique hotel Ocean Z, dat ook zonder vergunningen opereerde, is de volgende in de reeks een kort geding van bewoners uit Saliña Cerca.
 
Erfpachtvoorwaarde
 
Advocaat Geert Rep woont daar en vertegenwoordigt nog drie buurtbewoners in een zaak tegen het Land en Francesco Porco Gallina. Laatstgenoemde heeft een perceel van 1136 vierkante meter op Saliña Cerca 23-H gekocht en daar ‘een heleboel appartementen’ opgezet, aldus Rep in gesprek met Amigoe. “Het is een doodlopende straat, een zandweg, en op het perceel stond een huis. Het is een woonhuis en dat is ook de erfpachtvoorwaarde.”
 
Geen vergunning
 
Er bleek zowel vanuit Dienst Infrastructuur en Planning (DIP) als Dienst Openbare Werken (DOW) geen vergunning afgegeven te zijn voor de bouw van deze appartementen, veertien in totaal. “We weten niet of het verhuurd zal worden of dat het een hotel wordt, maar in elk geval komen er commerciële activiteiten.” Porco, de eigenaar van de grond, wilde tegen de bewoners niet zeggen of en hoe hij de erfpachtvoorwaarde wilde wijzigen. “Dat was voor ons genoeg, we zijn dat nu voor.”
 
Rechtsstaat
 
Het kort geding werd op 20 januari ingediend en vanmorgen deed de rechter een voorlopige uitspraak in het verzoek van Rep om een ordemaatregel op te leggen aan het Land en Porco. Het Land verzette zich daar niet tegen, Porco wel. Het Gerecht oordeelde dat een ordemaatregel op zijn plaats is, vooral omdat dit recent in een uitspraak in een soortgelijke zaak tegen Ocean Z ook is gebeurd. “Door aldus (in de zaak van Ocean Z, red.) te handelen heeft het Land naar het oordeel van het Gerecht willens en weten de rechtsgang gefrustreerd en heeft het Land willens en wetens geknaagd aan de wortels van de rechtsstaat.”
 
Dwangsom
 
De ordemaatregel wordt alleen aan het Land opgelegd en niet aan Porco, ‘omdat het Land degene is die bepaalt of de bestemmingsvoorwaarde van een door hem in erfpacht uitgegeven perceel zal worden gewijzigd’. De rechter verbiedt het Land ‘over te gaan tot wijziging van de bestemming in de voor Porco geldende erfpachtvoorwaarden (van woonhuisbestemming naar commerciële bestemming en/of horecabestemming en/of enige andere gelijksoortige bestemming)‘. Daarop staat een dwangsom die het Land aan advocaat Rep moet betalen van 25.000 florin per dag met een maximum van 10 miljoen florin.
 
Het Land dient zich aan deze ordemaatregel te houden tot aan de officiële behandeling en uitspraak in het kort geding op 5 februari.
 
Amugoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.