Consumentenbond verliest kort geding om updatebeleid Samsung

AMSTERDAM - De rechtbank Amsterdam heeft de eisen van de Consumentenbond wat betreft het updatebeleid van Samsung afgewezen wegens het ontbreken van een spoedeisend belang. De Consumentenbond vindt het teleurstellend dat hierdoor de eisen niet inhoudelijk behandeld zijn.
 
In het kort geding tegen Samsung werd geëist dat Samsung telefoons langer van Android-updates zou voorzien. Nu hoeft Samsung telefoons niet tot twee jaar na aankoop te ondersteunen.
 
Volgens de Amsterdamse rechter had de zaak geen spoedeisend belang en zouden de financiële gevolgen voor Samsung, als het telefoons veel langer van updates moet voorzien, 'enorm' zijn. 
 
"Het is jammer dat de rechter niet echt een inhoudelijk oordeel heeft gegeven over onze eis", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. De organisatie overweegt een bodemprocedure aan te spannen. "Het probleem blijft dat 84 procent van de Samsung-telefoons niet de meest recente Android-versie heeft."
 
Een van de redenen voor de Consumentenbond om de zaak te beginnen, was dat telefoons die niet de nieuwste Android-versie hebben, eenvoudiger te hacken zijn. Afgelopen zomer kwam bijvoorbeeld het zogenoemde Stagefright-beveiligingsprobleem aan het licht, waarmee met behulp van een sms'je of WhatsAppje een telefoon kon worden gehackt.
 
Het misbruiken van dat beveiligingsprobleem is echter duur en tijdrovend, meent de rechtbank. Bovendien heeft de Consumentenbond niet kunnen aantonen dat consumenten in de praktijk slachtoffer zijn geworden van het Stagefright-beveiligingsprobleem.
 
Het kan tijd kosten voordat nieuwe versies van Android, waarin niet alleen nieuwe functies worden geïntroduceerd maar ook beveiligingsproblemen worden opgelost, bij gebruikers terechtkomen. Er liggen momenteel zelfs smartphones in de winkel die niet meer worden 'ondersteund' en dus geen updates meer krijgen, constateerde de Consumentenbond.
 
Volgens de rechter moet Samsung echter zelf prioriteiten kunnen stellen bij het uitbrengen van updates. Bovendien is Samsung daarvoor afhankelijk van Google, aldus de rechter.
 
Samsung zegt 'verheugd' te zijn over het vonnis van de rechter. "Het vonnis bevestigt dat wij de beveiliging van onze toestellen op orde hebben. De beveiliging van onze apparaten blijft uiteraard onze hoogste prioriteit", aldus het bedrijf in een schriftelijke reactie.
 
In december ging de bond in gesprek met Samsung, maar daaruit kwam niet het gewenste resultaat.
 
Of de Consumentenbond in hoger beroep gaat, is niet bekend.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.