Strafrechtadvocaten krijgen niet meer geld bij politieverhoor

THE NETHERLANDS - Strafrechtadvocaten krijgen geen hogere vergoeding als ze verdachten tijdens een politieverhoor bijstaan. Ze hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat over de vergoeding en over hun rol tijdens de verhoren.
 
De regeling rond de vergoeding wordt in stand gehouden, besliste de kortgedingrechter donderdag. De strafpleiters zijn teleurgesteld. Ze zeggen dat hen in feite wordt gevraagd om bijstand te leveren tegen een tarief waarop ze verlies maken. 
 
,,We verdienen voor deze vorm van rechtsbijstand tussen de 15 en de 30 euro per uur, maar een werkuur kost ons ongeveer 100 euro'', zegt Thomas Felix, advocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. ,,Je kan van advocaten niet verwachten dat ze structureel een verliesgevende dienst gaan leveren. Als ze dat doen, kunnen ze in de toekomst immers geen cliënten meer bijstaan.'' 
 
Advocaat Sébas Diekstra van het Leidse kantoor Diekstra Van der Laan zegt dat zijn kantoor volledig stopt met het strafpiket, omdat het huidige vergoedingsstelsel in stand gehouden wordt. ,,Met hoe het nu gaat, is dat onvermijdelijk. De tegemoetkoming is op dit moment niet eens kostendekkend.''
 
Volgens de advocaten laat het Europees recht toe om tijdens het verhoor vragen te stellen en opmerkingen te maken, maar zijn de mogelijkheden daartoe in de Nederlandse situatie een stuk beperkter. Daarover gaat de Hoge Raad zich nu op verzoek van de kortgedingrechter buigen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.