Veroordeling Robbie Dos Santos voor belastingontduiking in zaak Bientu

WILLEMSTAD - Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft op vrijdag 1 april 2016 uitspraak gedaan in de zogenoemde Bientu-zaak. Verdachte Robbie Dos Santos is vrijgesproken van het vervalsen van loten. Bewezen zijn geoordeeld vuurwapenbezit, witwassen, het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.
 
Daarvoor is Robbie Dos Santos veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voorwaardelijk.
 
Voorts is een bedrag van NAf 72,5 miljoen verbeurd verklaard. Met Robbie Dos Santos stonden ook drie vennootschappen terecht. In de zaken van die vennootschappen zijn alle feiten bewezen verklaard, te weten het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie. De vennootschappen zijn veroordeeld tot geldboetes van NAf 25.000 (Jamaroma Lotteries N.V. (St. Maarten) respectievelijk NAf 50.000 (The Money Game NV  en Administratiekantoor Dollar N.V.)
De eis van het OM was geweest tegen The Money Game NV 3,5 miljoen gulden, Jamaroma Lotteries 1 miljoen en Administratiekantoor Dollar 8 miljoen.
 
Het gerecht oordeelt dat verdachte met opzet een onvolledig inkeerverzoek heeft gedaan en van enig beleid van de overheid en het openbaar ministerie om te gedogen dat in de loterijbranche feiten als witwassen, belastingontduiking en valsheid in geschrift gedoogd worden niet is gebleken. De daarop gerichte verweren van de verdediging zijn alle verworpen.
 
In essentie draait de Bientu-zaak om belastingontduiking. De verdienste van het RST-onderzoek is in het bijzonder geweest dat de grootschaligheid daarvan en daarmee ook de grootschaligheid van het illegale loterijcircuit in Curaçao en Sint Maarten in kaart is gebracht. De verdachten hebben gedurende vele jaren delen van de omzet stelselmatig buiten de boeken gehouden. Daardoor is de overheid in totaal NAf 50 miljoen aan belastingopbrengsten misgelopen. 
 
Belastingontduiking is een klap in het gezicht van alle burgers die wel keurig belastingaangifte doen en belasting betalen. Daarnaast getuigt deze van gebrek aan maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. De belastingontduiking is bovendien gepaard gegaan met witwassen door vermogen met opzet aan het oog van de fiscus te onttrekken en met valsheid in geschrift door jaarstukken, belastingaangiften en commissieoverzichten te vervalsen. Dat verhoogt de strafwaardigheid van de belastingontduiking. Het vonnis wil voorts het signaal afgeven dat op belastingontduiking met gevangenisstraf gereageerd kan worden.
 
Gevangenisstraf is om deze redenen onontkoombaar. Die wordt geheel voorwaardelijk opgelegd omdat niet eerder een zaak van belastingontduiking aan de strafrechter is voorgelegd en omdat de straf van verbeurdverklaring van NAf 72,5 miljoen gulden als een zwaar, maar zeer effectief, onderdeel van het sanctiepakket kan worden aangemerkt. Het voorwaardelijk karakter van de opgelegde gevangenisstraf beoogt te bevorderen dat Robbie Dos Santos (en zijn vennootschappen) voortaan wel juiste belastingaangiften doen.
 
De verdachten en de officier van justitie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.
 
 
In deze zaak traden namens het OM officieren van justitie Jasper Mul en Henk van der Werff op. De verdediging van Robbie dos Santos bestond uit Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Paula Jansen van Sulvaran & Peterson, de Nederlandse advocaat-belastingdeskundige Roel Kerckhoffs en diens collega Mariëlle Boezelman.  Het vonnis werd gewezen door rechter Ter Berg.
 
 
 
 
Related articles:
- Officier eist 4 jaar cel en miljoenenboete tegen Dos Santos in zaak Bientu
- Prosecutor asks four years for lottery boss Dos Santos in Bientu case
- Iedereen wist van illegale loterij volgens verdediging in zaak Bientu
- Behandeling strafzaak Nini in zaak Maximus in juni
- Interventies in fraudezaak Bientu
- ‘Bientu is een witwaszaak, het gaat niet om illegale loterij’
- Regiezitting zaak Bientu vrijdag in Curacao
- Subpoenas in ‘Bientu’ case, pre-trial on 23 October
- Dagvaardigingen uitgereikt aan verdachten, regiezitting ‘Bientu’ op 23 oktober
- Advocaat Sulvaran is de weg kwijt
- Huiszoeking onderzoek “Bientu”
- Megazaken Openbaar Ministerie Curaçao in 2013
- Cleopa (MAN) continues as independent parliamentarian
- Spies: Geen bemoeienis ministers meer in individuele rechtszaken
- Parliament rejects proposal on investigation into Bientu-case
- Bientu case continued: "If he repent, forgive him"
- Wilsoe: Bientu-investigation contravenes Repentance Regulation
- Attorney General requests maintenance of lean on Dos Santos
- 'Bientu’ op agenda justitieoverleg Aruba
- Public Prosecutor: two separate attachments on Dos Santos’ assets
- Wilsoe requests direct interference of American authorities
- Letter from Minister of Justice to State Department
- Liens on Robbie’s bank accounts lifted
- Robbie dos Santos arrested in Curaçao
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.