Centraal Hoofdstembureau in hoger beroep tegen twee kort gedingvonnissen terugroepzaak Sapoen/Chitan

PARAMARIBO - Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft hoger beroep aangetekend tegen twee vonnissen die geveld zijn door de Kort Gedingrechter in terugroepzaken Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan als Assembleeleden.
 
Aan het Hof van Justitie vraagt advocaat Irvin Kanhai om het vonnis te schorsen waarin het CHS opgedragen wordt om te voorzien in de vacature. Gesteld wordt, dat het vonnis onjuist en onuitvoerbaar is.  Dit meldt Starnieuws vandaag.
 
Kanhai voert aan, dat het CHS een grondwettelijk orgaan is en geen rechtspersoon, maar desondanks  is veroordeeld. Aan het Hof wordt voorgehouden in een 'memorie van grieven', dat de Terugroepwet niet in voorziet wie volksvertegenwoordigers kunnen terugroepen als de combinatie (V7) uiteenvalt vóór de zittingstermijn van De Nationale Assemblee is aangevangen. Gesteld wordt, dat een hoofdstembureau een vacature invult en niet het CHS zoals in het vonnis is gesteld. 
 
De rechter is volgens Kanhai ook voorbij gegaan aan een verklaring van De Nationale Assemblee, dat Sapoen en Chitan nog steeds behoren tot de fractie van de  Pertjajah Luhur. Volgens Kanhai had de rechter niet in Kort Geding dienen vast te stellen dat er opengevallen vacatures zijn. Hij blijft erbij dat het vonnis dat geveld is, onuitvoerbaar is. Gevraagd wordt aan het Hof van Justitie om het vonnis te vernietigen. De memorie van grieven is gisteren ingediend.
 

Hof maakt oriƫntatiepunten bij straftoemeting bekend

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft besloten om zijn reeds bestaande, interne oriëntatiepunten voor straftoemeting in strafzaken te publiceren.

St. Maarten students to participate in International Moot Court Competition

PHILIPSBURG--The SXM Moot Court Foundation has selected a team of high school students who will represent St. Maarten in the 2020 High School International Moot Court Competition in Gdynia, Poland, from January 27 to 31, 2020.

Crown witness to be heard in St. Maarten in Larimar case

PHILIPSBURG--Crown witness R.M. must be heard in St. Maarten in the Larimar investigation, the Court decided on Thursday. The Court is to work with the Prosecutor’s Office and other justice stakeholders to ensure his safety during the trial.