Tuchtrechter veroordeelt belastingdienst om taxatie in zaak Endstra

THE NETHERLANDS - Voor het eerst heeft een taxateur van de Belastingdienst een tuchtrechtelijke veroordeling opgelopen.
 
Zij maakte bij de boedelverdeling van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra zoveel fouten dat ze de verdenking op zich laadt een partijdige waardering van een Amsterdams appartementencomplex te hebben gegeven. Haar taxatie bevoordeelt de overheid en gaat ten koste van Endstra's voormalig zakenpartner Klaas Hummel.
 
Dit blijkt uit een niet eerder in de publiciteit gekomen vonnis van het Tuchtcollege Makelaardij Nederland. Volgens de tuchtrechter heeft het er de schijn van dat de veroordeelde taxateur 'door haar werkgever is misbruikt'. Die werkgever is de Belastingdienst. 'Het gevoel dringt zich op', aldus de tuchtrechter, 'dat het doel van de taxatie vanaf het begin geen ander was dan een strafvorderlijk doel'.
 
Strafdossier
 
De foutieve waardebepaling door de medewerker van de Belastingdienst is terechtgekomen in het strafdossier tegen Hummel. Daardoor lijdt Hummel 'nadeel', aldus de tuchtrechter. Het strafrechtelijk vooronderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) richt zich op mogelijke malversaties door Hummel bij de verdeling van de erfenis van Endstra.
 
De misslagen door de taxateur van de fiscus zijn spiegelbeeldig aan de eerder door deze krant onthulde verdenking van het OM tegen DTZ Zadelhoff en drie van zijn taxateurs. Die zouden met hun waardering van het Twentse Go Planet hebben gefraudeerd om Hummel te plezieren.
 
Fd

Raad van Advies op bezoek bij de Gouverneur

WILLEMSTAD – De Gouverneur, Hare Excellentie Lucille George-Wout, onderhoudt regelmatig contact met de Raad van Advies in haar hoedanigheid als voorzitter van de Raad.

Wet Openstelling huwelijk ingediend bij CuraƧaos Parlement

WILLEMSTAD – De Curacaose parlementariërs Giselle Mac William en Stephen Walroud hebben bij de Staten van Curacao een wetsvoorstel Aanpassing wettelijk huwelijk ingediend.

Alle vestigingen Hof van Justitie vrijdag 31 mei 2019 gesloten

Alle vestigingen van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie (op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire) zijn de dag na Hemelvaart, vrijdag 31 mei 2019, gesloten.