Tuchtrechter veroordeelt belastingdienst om taxatie in zaak Endstra

THE NETHERLANDS - Voor het eerst heeft een taxateur van de Belastingdienst een tuchtrechtelijke veroordeling opgelopen.
 
Zij maakte bij de boedelverdeling van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra zoveel fouten dat ze de verdenking op zich laadt een partijdige waardering van een Amsterdams appartementencomplex te hebben gegeven. Haar taxatie bevoordeelt de overheid en gaat ten koste van Endstra's voormalig zakenpartner Klaas Hummel.
 
Dit blijkt uit een niet eerder in de publiciteit gekomen vonnis van het Tuchtcollege Makelaardij Nederland. Volgens de tuchtrechter heeft het er de schijn van dat de veroordeelde taxateur 'door haar werkgever is misbruikt'. Die werkgever is de Belastingdienst. 'Het gevoel dringt zich op', aldus de tuchtrechter, 'dat het doel van de taxatie vanaf het begin geen ander was dan een strafvorderlijk doel'.
 
Strafdossier
 
De foutieve waardebepaling door de medewerker van de Belastingdienst is terechtgekomen in het strafdossier tegen Hummel. Daardoor lijdt Hummel 'nadeel', aldus de tuchtrechter. Het strafrechtelijk vooronderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) richt zich op mogelijke malversaties door Hummel bij de verdeling van de erfenis van Endstra.
 
De misslagen door de taxateur van de fiscus zijn spiegelbeeldig aan de eerder door deze krant onthulde verdenking van het OM tegen DTZ Zadelhoff en drie van zijn taxateurs. Die zouden met hun waardering van het Twentse Go Planet hebben gefraudeerd om Hummel te plezieren.
 
Fd

COCI tables anti-money-laundering legislation concerns with Minister

PHILIPSBURG--The St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI) tabled its concerns on the proposed changes to the law relating to the Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) recommendations and, in particular, the articles of the law related to COCI’s functioning, during a meeting with Justice Minister Cornelius de Weever and his legal advisers on August 19.

Detentie chauffeur dodelijk ongeluk Curacao verlengd

WILLEMSTAD - De detentie van de chauffeur die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte is verlengd.

Braziliaanse uitwisselingskandidaten Rotary Club bezoeken Hof Curacao

WILLEMSTAD – Onlangs heeft de vicepresident van het Hof, mr. Mauritsz de Kort, samen met rechter mr. Sigmar Carmelia twee uitwisselingskandidaten uit Brazilië ontvangen.