Tuchtrechter veroordeelt belastingdienst om taxatie in zaak Endstra

THE NETHERLANDS - Voor het eerst heeft een taxateur van de Belastingdienst een tuchtrechtelijke veroordeling opgelopen.
 
Zij maakte bij de boedelverdeling van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra zoveel fouten dat ze de verdenking op zich laadt een partijdige waardering van een Amsterdams appartementencomplex te hebben gegeven. Haar taxatie bevoordeelt de overheid en gaat ten koste van Endstra's voormalig zakenpartner Klaas Hummel.
 
Dit blijkt uit een niet eerder in de publiciteit gekomen vonnis van het Tuchtcollege Makelaardij Nederland. Volgens de tuchtrechter heeft het er de schijn van dat de veroordeelde taxateur 'door haar werkgever is misbruikt'. Die werkgever is de Belastingdienst. 'Het gevoel dringt zich op', aldus de tuchtrechter, 'dat het doel van de taxatie vanaf het begin geen ander was dan een strafvorderlijk doel'.
 
Strafdossier
 
De foutieve waardebepaling door de medewerker van de Belastingdienst is terechtgekomen in het strafdossier tegen Hummel. Daardoor lijdt Hummel 'nadeel', aldus de tuchtrechter. Het strafrechtelijk vooronderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) richt zich op mogelijke malversaties door Hummel bij de verdeling van de erfenis van Endstra.
 
De misslagen door de taxateur van de fiscus zijn spiegelbeeldig aan de eerder door deze krant onthulde verdenking van het OM tegen DTZ Zadelhoff en drie van zijn taxateurs. Die zouden met hun waardering van het Twentse Go Planet hebben gefraudeerd om Hummel te plezieren.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.