Vrijspraak voor moord op Vivica Spong blijft in stand

WILLEMSTAD — De Hoge Raad (HR) laat de vrijspraak voor de moord op Vivica Spong in stand. De verdachte Mark van D. werd eerder door het hof vrijgesproken van moord wegens gebrek aan bewijs.
 
De 31-jarige Spong werd in 2012 dood aangetroffen onderaan de trap in de woning die zij met de verdachte deelde. Ook hun nog ongeboren kind was niet meer in leven. Het Openbaar Ministerie vervolgde de verdachte voor het opzettelijk van de trap duwen en/of verwurging/verstikking van het slachtoffer.
 
Na het horen van deskundigen over de doodsoorzaak stelde het hof vast dat een val van de trap niet was uit te sluiten. Het hof sprak de verdachte daarom vrij. Het OM stelde cassatie in tegen deze vrijspraak. Het klaagde onder meer over de motivering van de vrijspraak.
 
De advocaat-generaal (AG) wijst er in zijn advies aan de HR op dat de HR geen derde instantie is. De HR kan niet onderzoeken of het hof terecht tot vrijspraak is gekomen. Het is aan de feitenrechter om het beschikbare bewijsmateriaal te selecteren en te waarderen. Het oordeel vrijspraak waartoe het hof vervolgens is gekomen, is volgens de AG voldoende gemotiveerd.
 
Andere klachten van het OM berusten volgens de AG op onjuiste lezing van de uitspraak van het hof, stellen eisen die geen steun vinden in het recht of gaan voorbij aan hetgeen het hof heeft overwogen, negeren hetgeen de verdachte ten laste is gelegd of normaal spraakgebruik, of miskennen vaste rechtspraak. De AG adviseert de HR het cassatieberoep daarom niet-ontvankelijk te verklaren. De HR heeft dit advies gevolgd.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.