Krijgsraad heft schorsing van 8 decemberproces op

PARAMARIBO - De Krijgsraad heeft vanochtend besloten dat schorsing van het 8 decemberstrafproces is opgeheven. Auditeur-militair Roy Elgin zal 30 juni zijn strafeis bepalen tegen hoofdverdachte Desi Bouterse en de andere verdachten van de 8 decembermoorden.
 
De Krijgsraad gaat voorbij aan de Amnestiewet die april 2012 is aangenomen door De Nationale Assemblee, zo schrijft Starnieuws. De zaak zal nu normaal worden behandeld.
 
In mei 2012 had de Krijgsraad besloten de vervolging te schorsen, totdat een besluit zou zijn genomen over de inmenging in het strafproces. De Krijgsraad, onder leiding van president Cynthia Valstein-Montnor, heeft nu besloten dat de zaak verder zal gaan. Het Hof van Justitie had het Openbaar Ministerie hiertoe opgedragen.
 
De president van de Krijgsraad vindt dat de wet ingrijpt in een lopend proces. De rechtsgeldigheid van de wet had getoetst moeten worden door een Constitutioneel Hof. Maar, omdat zo’n hof er nog niet is en de oprichting ervan ook niet op korte termijn te verwachten is, vindt de militaire rechter dat het proces niet binnen een redelijke termijn afgerond kan worden. Daarom moet de schorsing worden opgeheven en het proces worden hervat. 
 
Auditeur-militair Roy Elgin moet op 30 juni zijn requisitoir houden. Ook de nabestaanden mogen zich voegen in alle zaken. Tot nu toe mochten zich voegen in de zaak van Roy Ritfeld, die hoger beroep had aangetekend. De nabestaanden mogen voor de schade die zij ondervonden hebben een vergoeding vragen. Zij hadden ook gevraagd om mede bewijslast te helpen leveren.

Geen vervolging vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeval

KRALENDIJK - Op 11 september 2018 vond er zeer ernstig verkeersongeval plaats op de Kaya Korona. De bestuurder van een vrachtauto raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een tegemoet komende auto aan.

Boetes OM voor “niet-registreren” makelaars en autohandelaren

WILLEMSTAD - Naar aanleiding van een aangifte van de FIU (Financial Intelligence Unit Curacao) in april 2019, heeft het OM 44 transactievoorstellen doen uitgaan naar makelaars en autohandelaren.

Gezaghebber Bonaire wordt niet vervolgd

KRALENDIJK - De gezaghebber van Bonaire, de heer E.E. Rijna, wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd wegens overtreding van vergunningvoorschriften door het bedrijf Bon Recycling BV.