President Trump verliest zaak in hoger beroep over inreisverbod

SAN FRANCISCO - Het tijdelijke inreisverbod dat president Trump twee weken geleden instelde voor mensen uit zeven landen, is ook in hoger beroep ongeldig verklaard. Bij het Hof van Beroep won de procureur van de staat Washington de zaak van het van het ministerie van Justitie.
 
Trump reageerde binnen een uur met een van zijn bekende tweets: 'See you in court, the security of our Nation is at stake!' De procureur van de staat Washington was verheugd met de uitspraak. 'Ik ben ervan overtuigd dat de noodmaatregel in strijd is met de Grondwet', zei hij vol vertrouwen. In reactie op de tweet van Trump zei hij dat juist de noodmaatregel tegen zeven landen meer risico's voor de veiligheid in de VS oplevert.
 
De federale rechter in Washington stelde de procureur afgelopen vrijdag al in het gelijk, waarna deze beroepszaak in San Francisco volgde. Het is de verwachting dat het ministerie van justitie de zaak gaat voorleggen aan de Supreme Court, de hoogste rechterlijke instantie in de VS.
 
Dat vergt doorgaans veel tijd, terwijl het inreisverbod in principe voor drie maanden is. Bovendien is de Supreme Court verdeeld: vier opperrechters zijn van Republikeinse huize, vier hebben een gematigde of Democratische achtergrond. Het negende lid, Neil Gorsuch, is voorgedragen door Trump, maar nog niet benoemd.
 
Geen inreisverbod zolang rechters overleggen
Volgens het Hof van Beroep in San Francisco mag het inreisverbod niet worden ingesteld zolang rechters nog in fundamenteel overleg zijn of het decreet van Trump te ver gaat in het beperken van de toegang tot de VS. Dat overleg kan maanden duren, en als de Supreme Court er aan te pas moet komen gaat het langer dan een jaar duren.
 
Verder schrijven de drie rechters dat het verhaal van de overheid niet overtuigend genoeg is om kans te maken in de beroepszaak. Noch dat er van de kant van de overheid argumenten zijn gekomen dat het opheffen van het inreisverbod tot onherstelbare schade zal leiden. 'Daarom vinden we dat er geen aanleiding is tot deze noodmaatregel.'
 
Volgens Trump is het inreisverbod ingesteld omdat er uit deze landen een verhoogde terroristische dreiging is richting de VS. Het gaat om Irak, Syrië, Iran, Soedan, Somalië, Libië en Jemen, landen met een overwegend Islamitische bevolking. Het besluit treft zo'n 60.000 mensen met een geldig visum. Verder zet het decreet een rem op de toegang van vluchtelingen, die momenteel met name uit Syrië komen.
 
Direct verzet
Het presidentiële decreet stuitte tien dagen geleden onmiddellijk op veel weerstand, zeker ook uit het bedrijfsleven. Mensen met geldige werkvisa uit de betrokken landen mochten opeens het land niet meer in. Vooral in Silicon Valley riep dit veel weerstand op.
Bijna honderd techbedrijven deponeerden dit weekend gezamenlijk een brief waarin het decreet op diverse juridische gronden werd aangevallen. Overigens werken er in het Republikeinse Texas bijna evenveel mensen met zo’n H1B-visa (38.000 plus) als in het Democratische Californië (41.000 plus).
 
Minder werkvisa
De vrees is dat Trump, los van dit decreet, het aantal werkvisa drastisch omlaag wil brengen. Nu mogen 85.000 mensen per jaar de VS in op dit visum. Ze moeten bij de Amerikaanse werkgever dan wel minimaal $65.000 per jaar verdienen.
 
Fd

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.