Tussenvonnis bodemzaak Duurzame Energie vs. Land Curacao en Aqualectra

WILLEMSTAD - Het Gerecht te Curaçao heeft vandaag een tussenvonnis gewezen in de bodemzaak tussen de Vereniging voor Duurzame Energie als eiseres en het Land Curacao en Aqualectra als gedaagden.
 
Onderwerp van het geschil is het vaste bedrag dat de eigenaren van zonnepanelen sinds 1 januari 2015 maandelijks aan Aqualectra moeten betalen en de verlaagde prijs die Aqualectra aan de zonnepaneelhouders betaalt voor elektriciteit die aan het net van Aqualectra wordt "teruggeleverd". De zonnepaneelhouders vechten de rechtsgeldigheid aan van de Ministeriële Regeling waarin deze nieuwe tarieven zijn bepaald.
 
De rechter heeft in zijn tussenvonnis overwogen dat uitgangspunt is dat het Land (de Minister) op grond van de Prijzenverordening 1961 de bevoegdheid heeft de tarieven vast te stellen, maar dat het Land mogelijk in redelijkheid niet had kunnen beslissen om zonnepaneelhouders maandelijks een vast bedrag aan Aqualectra te laten betalen. In het vonnis wordt onder meer gewezen op de ongelijkheid die er nu bestaat in de behandeling van zonnepaneelhouders ten opzichte van andere klanten van Aqualectra die, met een generator of op een andere manier, hun Aqualectrarekening weten te beperken. 
 
Het Gerecht heeft partijen gevraagd om samen de werkelijke "terugverdientijd" van zonnepanelen onder de nieuwe regeling te berekenen en om na te denken over een mogelijke aanpassing van de huidige regeling. Ook wil de rechter van partijen vernemen hoe de kleinschalige opwekking met zonnepanelen "in andere beschaafde moderne landen (zoals Aruba, Sint Maarten, BES)" is geregeld. 
 
De zaak wordt in september voortgezet.
 
 
De Vereniging voor Duurzame Energie werd in deze zaak vertegenwoordigd door advocaat Chester Peterson van Sulvaran & Peterson. Het Land Curacao werd bijgestaan door Mayesi Hammoud van VanEps Kunneman VanDoorne. Aqualectra werd bijgestaan door Dave Liqui-Lung van De Winter Liqui Lung Advocaten.
 
 
 

Normen persoonsgericht onderzoek gelden ook voor EY Aruba

ORANJESTAD - EY heeft onrechtmatig gehandeld door de algemeen directeur van de Stichting 'Fundacion Lotto pa Deporte' (Lotto) op Aruba onvoldoende gelegenheid tot wederhoor te bieden. Dat heeft de Hoge Raad gezegd.

Geen vervolging vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeval

KRALENDIJK - Op 11 september 2018 vond er zeer ernstig verkeersongeval plaats op de Kaya Korona. De bestuurder van een vrachtauto raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een tegemoet komende auto aan.

Boetes OM voor “niet-registreren” makelaars en autohandelaren

WILLEMSTAD - Naar aanleiding van een aangifte van de FIU (Financial Intelligence Unit Curacao) in april 2019, heeft het OM 44 transactievoorstellen doen uitgaan naar makelaars en autohandelaren.