Tussenvonnis bodemzaak Duurzame Energie vs. Land Curacao en Aqualectra

WILLEMSTAD - Het Gerecht te Curaçao heeft vandaag een tussenvonnis gewezen in de bodemzaak tussen de Vereniging voor Duurzame Energie als eiseres en het Land Curacao en Aqualectra als gedaagden.
 
Onderwerp van het geschil is het vaste bedrag dat de eigenaren van zonnepanelen sinds 1 januari 2015 maandelijks aan Aqualectra moeten betalen en de verlaagde prijs die Aqualectra aan de zonnepaneelhouders betaalt voor elektriciteit die aan het net van Aqualectra wordt "teruggeleverd". De zonnepaneelhouders vechten de rechtsgeldigheid aan van de Ministeriële Regeling waarin deze nieuwe tarieven zijn bepaald.
 
De rechter heeft in zijn tussenvonnis overwogen dat uitgangspunt is dat het Land (de Minister) op grond van de Prijzenverordening 1961 de bevoegdheid heeft de tarieven vast te stellen, maar dat het Land mogelijk in redelijkheid niet had kunnen beslissen om zonnepaneelhouders maandelijks een vast bedrag aan Aqualectra te laten betalen. In het vonnis wordt onder meer gewezen op de ongelijkheid die er nu bestaat in de behandeling van zonnepaneelhouders ten opzichte van andere klanten van Aqualectra die, met een generator of op een andere manier, hun Aqualectrarekening weten te beperken. 
 
Het Gerecht heeft partijen gevraagd om samen de werkelijke "terugverdientijd" van zonnepanelen onder de nieuwe regeling te berekenen en om na te denken over een mogelijke aanpassing van de huidige regeling. Ook wil de rechter van partijen vernemen hoe de kleinschalige opwekking met zonnepanelen "in andere beschaafde moderne landen (zoals Aruba, Sint Maarten, BES)" is geregeld. 
 
De zaak wordt in september voortgezet.
 
 
De Vereniging voor Duurzame Energie werd in deze zaak vertegenwoordigd door advocaat Chester Peterson van Sulvaran & Peterson. Het Land Curacao werd bijgestaan door Mayesi Hammoud van VanEps Kunneman VanDoorne. Aqualectra werd bijgestaan door Dave Liqui-Lung van De Winter Liqui Lung Advocaten.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.