Uitspraak in hoger beroep in strafzaak Babel: 3 jaar cel voor Gerrit Schotte

3 jaar cel en 5 jaar ontzetting uit recht in Staten gekozen te worden voor Gerrit Schotte. Levenspartner Cicely van der Dijs veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk
 
WILLEMSTAD - Op vrijdag 21 juli 2017 heeft het Hof in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak van de verdachten Schotte en Van der Dijs.
 
Schotte is veroordeeld tot gevangenisstraf voor de duur van drie jaar met aftrek van voorarrest. Ook is hij ontzet uit het recht in de Staten gekozen te worden voor een periode van vijf jaar. De vordering van het Openbaar Ministerie om Schotte direct gevangen te nemen is afgewezen. Van der Dijs is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, met aftrek, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
 
Gerrit Schotte heeft zich schuldig gemaakt aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen. Hij heeft als minister-president diensten verricht aan een bevriende zakenman. Daarbij heeft hij facturen vervalst. Hij heeft voor die diensten betalingen ontvangen en heeft die betalingen witgewassen. Ook heeft hij jammers in het bezit gehad.
 
Schotte heeft het in hem gestelde vertrouwen, in die tijd als eerste burger van het land, op grove wijze misbruikt en door zijn handelen het aanzien van Curaçao ernstig geschaad. Dit wordt hem zwaar aangerekend. In ruil voor tegenprestaties heeft Schotte aanzien en macht kunnen verwerven binnen de politiek en de samenleving door het aannemen van grote sommen geld van een bevriende zakenman. Om de verlangde tegenprestaties te kunnen verlenen heeft de verdachte zijn bevoegdheden als minister-president van Curaçao misbruikt en de integriteit die onlosmakelijk met dit ambt verbonden is geschonden.
 
Ten aanzien van de valse aangifte van het verlies van zijn diplomatenpaspoort is de verdachte vrijgesproken.
 
Van der Dijs heeft zich samen met Schotte schuldig gemaakt aan witwassen en het voorhanden hebben van jammers. Door samen met hem grote sommen van misdrijf afkomstig geld een legaal aanzien te geven, heeft zij de integriteit en de transparantie van het financiële en economische verkeer geschonden. Door haar handelen heeft Van der Dijs afbreuk gedaan aan de bijzondere positie die zij in die tijd samen met Schotte binnen de samenleving en de politiek van Curaçao innam. Daarmee heeft zij het aanzien van de politiek ernstige schade toegebracht. Van der Dijs is vrijgesproken van valsheid in geschrift.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.