Vrijspraak van foltering door gevangenismedewerkers op Aruba blijft in stand

De vrijspraak van foltering door zes medewerkers van de gevangenis op Aruba (het Korrektie Instituut Aruba, KIA) blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De veroordeling voor mishandeling blijft gehandhaafd.
 
De zes verdachten waren in juni 2014 betrokken bij een incident in de gevangenis waarbij fysiek geweld tegen een gevangene was uitgeoefend.
 
Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba veroordeelde de zes verdachten op 10 februari 2016 wegens mishandeling van deze gevangene maar sprak hen vrij van het eveneens door het Openbaar Ministerie (OM) tenlastegelegde zwaardere delict ‘foltering’. Het OM ging tegen deze uitspraak in cassatie. Het OM heeft in cassatie aangevoerd dat het hof een onjuiste uitleg aan het begrip foltering heeft gegeven.
 
Voor foltering is van belang met welk “oogmerk” de dader ernstige pijn of ernstig lijden bij het slachtoffer heeft veroorzaakt. Er kan pas sprake zijn van foltering als de dader geweld pleegt met een van de in de wet specifiek genoemde doelen voor ogen. Deze doelen zijn bijvoorbeeld het verkrijgen van een bekentenis of het bestraffen of intimideren van het slachtoffer.
 
Het hof oordeelde dat het door de verdachten uitgeoefende geweld, dat samenhing met de (werk)omstandigheden in het KIA, niet was gepleegd met dit voor foltering vereiste, strenge, oogmerk. Volgens de Hoge Raad heeft het hof geen onjuiste uitleg aan het begrip foltering gegeven. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van het OM dan ook verworpen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.