Uitspraak GEA van 2 februari 2018 Sabaans huis

Het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft zich laten inspireren op de belangrijke uitspraak van de Hoge Raad van 24 februari 2017 (Bosperceel Heusden).
 
En daaraan een Sabaanse kleur gegeven. 
 
 
 
Lees hier de uitspraak
 
 
Een huis bouwen op overheidsgrond is géén bezit.
De erfgenamen van de bouwer kunnen dus geen beroep doen op verjaring.
 
Dat betekent dat verjaring van andermans grond, zélfs als je daarop een huis hebt gebouwd, bijna niet meer mogelijk is. Dat is  opvallend; in Nederland is bebouwing echt wél een vorm van bezit, dat in aanmerking komt voor verjaring. 
In Nederland gaat de rechtspraak nog niet zo ver om ook bebouwing van andermans grond niet meer in aanmerking te laten komen voor verjaring. 
Op Saba dus wel.
 
Sowieso loopt de rechtspraak in het Caribisch gebied voorop in de 'bestrijding' van het verjaren van overheidsgrond. Vooral het gerechtshof in 's-Hertogenbosch wordt geïnspireerd door de Antilliaanse rechtspraak. 
 
In deze uitspraak haakt het GEA aan bij de uitspraak van de Hoge Raad van vorig jaar. En gaat weer een stap verder. 
 
Wie op Saba grond van de overheid gebruikt, bouwt misschien gebruiksrechten op, die de eigenaar van de gron (zoals de overheid) moet respecteren. Die kunnen zelfs overdraagbaar zijn. Men moet zorgen dat men die rechten betrekt in een procedure.
 
Met dank aan mr.drs. Liesbeth van Leijen
Van Leijen Overheidsrecht 
 
 
 

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.