Uitspraak GEA van 2 februari 2018 Sabaans huis

Het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft zich laten inspireren op de belangrijke uitspraak van de Hoge Raad van 24 februari 2017 (Bosperceel Heusden).
 
En daaraan een Sabaanse kleur gegeven. 
 
 
 
Lees hier de uitspraak
 
 
Een huis bouwen op overheidsgrond is géén bezit.
De erfgenamen van de bouwer kunnen dus geen beroep doen op verjaring.
 
Dat betekent dat verjaring van andermans grond, zélfs als je daarop een huis hebt gebouwd, bijna niet meer mogelijk is. Dat is  opvallend; in Nederland is bebouwing echt wél een vorm van bezit, dat in aanmerking komt voor verjaring. 
In Nederland gaat de rechtspraak nog niet zo ver om ook bebouwing van andermans grond niet meer in aanmerking te laten komen voor verjaring. 
Op Saba dus wel.
 
Sowieso loopt de rechtspraak in het Caribisch gebied voorop in de 'bestrijding' van het verjaren van overheidsgrond. Vooral het gerechtshof in 's-Hertogenbosch wordt geïnspireerd door de Antilliaanse rechtspraak. 
 
In deze uitspraak haakt het GEA aan bij de uitspraak van de Hoge Raad van vorig jaar. En gaat weer een stap verder. 
 
Wie op Saba grond van de overheid gebruikt, bouwt misschien gebruiksrechten op, die de eigenaar van de gron (zoals de overheid) moet respecteren. Die kunnen zelfs overdraagbaar zijn. Men moet zorgen dat men die rechten betrekt in een procedure.
 
Met dank aan mr.drs. Liesbeth van Leijen
Van Leijen Overheidsrecht 
 
 
 

COCI tables anti-money-laundering legislation concerns with Minister

PHILIPSBURG--The St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI) tabled its concerns on the proposed changes to the law relating to the Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) recommendations and, in particular, the articles of the law related to COCI’s functioning, during a meeting with Justice Minister Cornelius de Weever and his legal advisers on August 19.

Detentie chauffeur dodelijk ongeluk Curacao verlengd

WILLEMSTAD - De detentie van de chauffeur die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte is verlengd.

Braziliaanse uitwisselingskandidaten Rotary Club bezoeken Hof Curacao

WILLEMSTAD – Onlangs heeft de vicepresident van het Hof, mr. Mauritsz de Kort, samen met rechter mr. Sigmar Carmelia twee uitwisselingskandidaten uit Brazilië ontvangen.