Uitspraak GEA van 2 februari 2018 Sabaans huis

Het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft zich laten inspireren op de belangrijke uitspraak van de Hoge Raad van 24 februari 2017 (Bosperceel Heusden).
 
En daaraan een Sabaanse kleur gegeven. 
 
 
 
Lees hier de uitspraak
 
 
Een huis bouwen op overheidsgrond is géén bezit.
De erfgenamen van de bouwer kunnen dus geen beroep doen op verjaring.
 
Dat betekent dat verjaring van andermans grond, zélfs als je daarop een huis hebt gebouwd, bijna niet meer mogelijk is. Dat is  opvallend; in Nederland is bebouwing echt wél een vorm van bezit, dat in aanmerking komt voor verjaring. 
In Nederland gaat de rechtspraak nog niet zo ver om ook bebouwing van andermans grond niet meer in aanmerking te laten komen voor verjaring. 
Op Saba dus wel.
 
Sowieso loopt de rechtspraak in het Caribisch gebied voorop in de 'bestrijding' van het verjaren van overheidsgrond. Vooral het gerechtshof in 's-Hertogenbosch wordt geïnspireerd door de Antilliaanse rechtspraak. 
 
In deze uitspraak haakt het GEA aan bij de uitspraak van de Hoge Raad van vorig jaar. En gaat weer een stap verder. 
 
Wie op Saba grond van de overheid gebruikt, bouwt misschien gebruiksrechten op, die de eigenaar van de gron (zoals de overheid) moet respecteren. Die kunnen zelfs overdraagbaar zijn. Men moet zorgen dat men die rechten betrekt in een procedure.
 
Met dank aan mr.drs. Liesbeth van Leijen
Van Leijen Overheidsrecht 
 
 
 

Raad van Advies op bezoek bij de Gouverneur

WILLEMSTAD – De Gouverneur, Hare Excellentie Lucille George-Wout, onderhoudt regelmatig contact met de Raad van Advies in haar hoedanigheid als voorzitter van de Raad.

Wet Openstelling huwelijk ingediend bij CuraƧaos Parlement

WILLEMSTAD – De Curacaose parlementariërs Giselle Mac William en Stephen Walroud hebben bij de Staten van Curacao een wetsvoorstel Aanpassing wettelijk huwelijk ingediend.

Alle vestigingen Hof van Justitie vrijdag 31 mei 2019 gesloten

Alle vestigingen van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie (op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire) zijn de dag na Hemelvaart, vrijdag 31 mei 2019, gesloten.