Vrijspraak door verouderd Wetboek van Strafrecht

KRALENDIJK – De in Curaçao geboren verdachte A.W. is onlangs op Bonaire vrijgesproken van seksuele handelingen met een vrouw die op dat moment onder invloed was en in staat van verminderd bewustzijn verkeerde.
 
Het Gerecht kwam tot dit oordeel omdat het op de BES eilanden niet strafbaar is om opzettelijk handelingen te plegen die bestaan uit of mede bestaan uit seksueel binnendringen van het lichaam met iemand die in staat van verminderd bewustzijn verkeert. Dit leidde ertoe dat hoe ernstig en laakbaar het handelen van de verdachte naar het oordeel van het Gerecht ook is, de verdachte moest worden vrijgesproken van de aan hem ten laste gelegde feiten.
 
Het voorval vond plaats op 8 juni 2017. Naar oordeel van het Gerecht is komen vast te staan dat de aangeefster zodanig onder invloed van drugs, al dan niet met alcohol, verkeerde en niet in staat was haar wil te bepalen. Er is ook komen vast te staan dat de verdacht zich hiervan bewust was.
 
Wetboek van strafrecht niet aangepast aan moderne tijd
Met uitzondering van Bonaire, Sint Eustatius en Saba is in alle delen van het Koninkrijk het opzettelijk plegen van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam met iemand die in staat van verminderd bewustzijn verkeert strafbaar. In Nederland geldt dit al sinds 2002 en na de staatkundige veranderingen in 2010 zijn ook de verouderde wetboeken van strafrecht van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten aangepast aan de moderne tijd en grotendeels in lijn gebracht met het Nederlands Wetboek van Strafrecht. Nederland, de wetgever van de BES-eilanden, heeft echter tot op heden geen aanleiding gezien het Wetboek van Strafrecht van de BES-eilanden aan te passen.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.