Hof wijst vonnis over maximumtarieven kleine consumentenkredieten in Curaçao

WILLEMSTAD - In een op 24 juli 2018 uitgesproken vonnis heeft het Hof geoordeeld dat het niet aan de rechter, maar aan de wetgever of aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten is om algemene regels te stellen over maximumtarieven voor consumentenkredieten.
 
Het Hof kan die regels niet stellen, omdat dit zijn rechtsvormende taak te buiten gaat.
 
In 1999 heeft het Hof drie vonnissen in kort geding gewezen, die een grote rechtsvormende invloed hebben gehad in het Caribische deel van het Koninkrijk. Velen hebben daaruit afgeleid dat bij kleine consumentenkredieten een maximum rentepercentage van 18 procent per jaar zou hebben te gelden.
 
In de zaak waarover vandaag is beslist, had een consument NAf 1.000,- geleend, waarop hij maandelijkse termijnen moest terugbetalen. De overeengekomen rente was 10 procent per maand. De kredietinstelling beschikte over een door de Centrale Bank verleende ontheffing. De consument was met de betalingen achterop geraakt. Volgens het contract werd er een boeterente van 1,5 procent per maand in rekening gebracht.
 
De principiële vraag die in deze zaak beantwoord moest worden, was of er een maximumtarief had te gelden, en zo ja, welk tarief dat dan was.
 
In deze zaak heeft het Hof het advies ingewonnen van de Centrale Bank. Ook heeft het Hof gekeken naar ontwikkelingen op de BES-eilanden en in de Franse overzeese departementen.
 
Uiteindelijk heeft het Hof geoordeeld dat het zijn rechtsvormende taak te buiten gaat om als rechter een maximumtarief vast te stellen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.