Celstraf voor Jacintha Constancia in mondkapjeszaak Dubnium

WILLEMSTAD – Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft oud-minister Jacintha Constancia van Gezondheid, Milieu en Natuur, haar echtgenoot en een voormalige vriend van die echtgenoot tot celstraffen voor oplichting veroordeeld.
 
Een beleidsmedewerkster van de oud-minister werd van alle beschuldigingen vrijgesproken.
 
Onderzoek Dubnium
De uitspraak van het Gerecht heeft betrekking op een onderzoek dat luistert naar de naam “Dubnium” en gericht is op de gebeurtenissen rondom de aankoop van 40.000 mondkapjes door Stichting Buro Ziektekostenvoorzieningen (hierna: BZV) in 2012.
 
Het Gerecht heeft vandaag bewezen verklaard dat daarbij sprake was van oplichting en witwassen. Volgens het Gerecht is de verdachte Jacintha Constancia, in de tijd dat zij minister van Gezondheid, Milieu en Natuur was, meegegaan in het plan van haar echtgenoot ervoor te zorgen dat veel geld kon worden verdiend aan de aanschaf van mondkapjes. Volgens het Gerecht is het ook Constancia geweest die het mondkapjesproject bij BZV heeft geïntroduceerd. De echtgenoot van Constancia heeft vervolgens een vriend betrokken in het plan. Er werd een eenmansbedrijf met een Chinese naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en er werd zowel een offerte als een factuur opgesteld voor de levering van mondkapjes. De offerte en de factuur gingen uit van een buitenproportioneel hoog bedrag, maar werden – kennelijk door toedoen van Constancia – bij BZV klakkeloos geaccepteerd. De gebruikelijke procedures werden overgeslagen en het geldbedrag werd in één keer uitgekeerd. Dat geldbedrag is vervolgens
grotendeels door de echtgenoot van Constancia en diens vriend weggesluisd. De mondkapjes zijn nooit geleverd.
 
Onvoorwaardelijke gevangenisstraf en ontzetting uit het ambt
Het Gerecht is van oordeel dat slechts een onvoorwaardelijke gevangenisstraf als passende straf in aanmerking komt. Voor wat betreft de hoogte van die gevangenisstraf is aansluiting gezocht bij de straftoemeting die in fraudezaken normaliter plaatsvindt. Voorts heeft het Gerecht per verdachte gelet op de straf verhogende en straf verlagende omstandigheden. Aan de hand daarvan is het Gerecht, met inachtneming van de lange duur van het onderzoek, gekomen tot oplegging van 20 maanden gevangenisstraf in het geval van Constancia en haar echtgenoot, en 8 maanden gevangenisstraf voor de vriend van de echtgenoot.
In het geval van Constancia legt het Gerecht ook een bijkomende straf op. Zij wordt voor de duur van 5 jaren ontzet uit het recht tot het bekleden van het ambt van minister. De reden daarvoor is dat zij met haar handelen het in haar als minister gestelde vertrouwen ernstig heeft geschonden en haar ambt daardoor in diskrediet heeft gebracht, terwijl zij nog altijd niet tot inkeer is gekomen.
 
Vonnissen:
A.J.J.S. (Curaçao, 1963):
20 maanden cel
Eis van het OM was 34 maanden cel.
 
G.H.J.B. (Curaçao, 1971)
8 maanden cel
Eis van het OM was 15 maanden cel.
 
A.A.M. (Curaçao, 1971):
Vrijspraak
Eis van het OM was vrijspraak
 
J.V.A.C. (Curaçao, 1973)
20 maanden cel en 5 jaar niet uitoefenen ambt minister.
Eis van het OM was 34 maanden cel en ontheffing van het recht om de ministerschap uit te voeren voor de komende 5 jaar.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.