Benoeming notaris Moerdijk blijft in stand

WILLEMSTAD – Het Gerecht heeft op 28 september 2018 uitspraak gedaan in de bodemzaak en voorlopige voorziening waarin een aantal kandidaat notarissen in beroep is gegaan tegen de beschikking op bezwaar van de minister van Justitie van 1 augustus 2018.
 
Het Gerecht komt tot de conclusie dat tegen het aangevochten benoemingsbesluit ingevolge het bepaalde in artikel 7, tweede lid, aanhef en onder h, van de Lar (Landsverordening administratieve rechtspraak) geen rechtsmiddel openstaat. Kortom, tegen het
benoemingsbesluit kan op grond van de Lar geen bezwaar of beroep worden ingesteld. Daardoor blijft de benoeming van de notaris in stand.
 
Overwegingen
Op grond van artikel 3, eerste lid, van de Landsverordening op het notarisambt (LNA) wordt de notaris door de Gouverneur voor het leven benoemd. Op grond van artikel 9, eerste lid, stelt de Gouverneur, indien hij een opengevallen standplaats besluit te vervullen, de gelegenheid open om binnen twee maanden te verzoeken om tot notaris te worden benoemd.
 
Op grond van artikel 10, eerste lid, nodigt de Gouverneur, nadat de in artikel 9, eerste lid, bedoelde termijn is verstreken, het Hof van Justitie uit een aanbeveling voor de benoeming te doen uit de sollicitanten. Op grond van het tweede lid maakt het Hof van Justitie binnen zestig dagen een aanbevelingslijst op, bevattende de namen van ten hoogste drie kandidaten, en zendt deze aan de Gouverneur. Op grond van het derde lid neemt de Gouverneur bij de benoeming zoveel mogelijk de aanbevelingen van het Hof van Justitie in acht.
 
Gelet op het feit dat drie notarissen zouden defungeren heeft een sollicitatieprocedure plaatsgevonden waaraan een aantal kandidaat-notarissen hebben deelgenomen. De sollicitanten hebben in dat verband gesprekken gevoerd met een sollicitatiecommissie bestaande uit leden van het Hof van Justitie. Na afronding van de sollicitatieprocedure heeft het Hof van Justitie ter uitvoering van het bepaalde in artikel 10 van de LNA een aanbevelingslijst bestaande uit vier kandidaat-notarissen opgemaakt. Met inachtneming van de aanbevelingslijst heeft de Gouverneur drie van de aanbevolen personen benoemd tot notaris ter vervulling van de drie opengevallen plaatsen.
 
Een aantal kandidaat-notarissen heeft tegen het benoemingsbesluit van een van de tot notaris benoemde personen bezwaar ingesteld bij de minister van Justitie, die bij beschikking van 1
 
augustus 2018 op dat bezwaar heeft beslist. Tegen die beschikking op bezwaar hebben vier kandidaat-notarissen die hebben deelgenomen aan de sollicitatieprocedure op grond van de Lv. administratieve uitspraak beroep ingesteld en hebben zij hangende dat beroep ook een verzoek om voorlopige voorziening gedaan. De zaak is behandeld op 17 september 2018.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.