Voormalig RdK-directeur Van Kwartel veroordeeld tot 36 maanden cel

WILLEMSTAD - Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao in de zogeheten Lacerta-zaak de voormalige directeur van de Refineria di Korsou (RdK) Roderick van Kwartel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden.
 
Twee andere ex-medewerkers van RdK, Gilbert Cijntje en Michele Kinburn, en externe consultant Ashley Isidora zijn elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden.
 
Het Gerecht acht bewezen dat de vier mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het vragen van minstens vijf miljoen dollar aan steekpenningen aan het bedrijf Count/AOT, dat meedeed in het aanbestedingstraject om de nieuwe strategische partner van RdK te worden. De vier verdachten hebben daartoe, buiten het officiële aanbestedingsteam om, verschillende privé ontmoetingen georganiseerd met de vertegenwoordigers van dit bedrijf, die zij geheim hebben gehouden voor RdK.
 
De vier verdachten hebben zodoende misbruik gemaakt van de hoge posities die twee van hen binnen RdK innamen, enkel en alleen om hun eigen financiële belangen te dienen. Een omkopingsschandaal van deze omvang schaadt het imago van het Land Curaçao, waardoor toekomstige investeerders kunnen worden afgeschrikt.
 
Tegen de directeur van de raffinaderij was door de officier van justitie een gevangenisstraf van vijf jaar geëist en tegen de anderen een gevangenisstraf van vier jaar. Het Gerecht heeft de straf gematigd, onder meer vanwege de gevolgen die deze zaak voor de verdachten heeft en het feit dat de steekpenningen uiteindelijk niet zijn uitbetaald.
 
De verdachten hebben ter terechtzitting aangevoerd dat zij onschuldig waren aan omkoping omdat zij juist de vertegenwoordiger van Count/AOT in Curaçao wilde ontmaskeren, dan wel zijn betrouwbaarheid wilden onderzoeken. Een van hen heeft aangevoerd dat hij zelfs van dit ontmaskeringsplan niet op de hoogte was.
 
Het Gerecht hecht geen geloof aan deze verklaringen. Niet alleen heeft men dit “ontmaskeringsplan” op geen enkel moment besproken binnen RdK, hetgeen zeer voor de hand had gelegen. Ook na afloop is RdK onjuist en onvolledig geïnformeerd. Ook in de correspondentie tussen de verdachten blijkt niet dat hun handelen plaatsvond in het kader van een dergelijk plan. Het Gerecht vindt daarom deze uitleg van de gebeurtenissen volstrekt ongeloofwaardig en concludeert dat het voorstel dat de verdachten op 23 augustus 2018 hebben gedaan geen onderdeel vormt van een enig ontmaskeringsplan, maar gaat over wat er in dat voorstel letterlijk staat vermeld, namelijk het vragen om miljoenen dollars aan steekpenningen, in ruil voor het krijgen van een overeenkomst tussen RdK en Count/AOT.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.