Schieten op politie ook in Hoger Beroep bestraft

WILLEMSTAD - D.de J. (27) en zijn broer D.de J. (24) zijn dinsdag ook in Hoger Beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf, gelijk aan de veroordeling bij het Gerecht in de Eerste Aanleg (GEA), respectievelijk 7 en 6 jaar.

 
Op 27 augustus 2011 omstreeks 17:00 uur wilden de verdachten samen met anderen nabij Mangusa Supermarkt een geldtransport van Servisio Panamericano de Vigilancia overvallen. Vlak hiervoor werden zij ter hoogte van de Kolegio Alejandro Paula nabij Snipweg door de Arrestatieteam van de politie ontdekt. Zij hebben met hun gestolen zwarte Kia Sportage getracht de politieauto van de weg te rammen. Er ontstond een schietpartij waarbij eerst door de verdachten en daarna ook door de politie gericht is geschoten. Zij bleken zwaar bewapend met kogelvrije vesten en vijf vuurwapens waaronder een automatische vuurwapen M16.
 
Het Hof (3 rechters) kwam tot dezelfde veroordeling als GEA. Zij achtte bewezen: Medeplegen van poging tot doodslag, medeplegen van voorbereiding van diefstal plus bedreiging met geweld en het medeplegen van vuurwapenbezit meermalen gepleegd. Het Hof: “Het bewezenverklaarde is strafbaar nu geen feiten of omstandigheden aannemelijk zijn geworden die de strafbaarheid ervan opheffen of uitsluiten”.
 
Psychische overmacht zoals door de verdediging naar voren gebracht, werd door het Hof verworpen. Dat er door het Arrestatieteam excessief geweld zou zijn gebruikt achtte het Hof niet bewezen. Er was ook geen sprake van normschending. Noodweerexces in het geval van de jongere broer werd verworpen. Dat de jongere broer een jaar minder heeft gekregen zowel bij GEA als Hoger Beroep heeft hij te danken aan het feit dat hij geen strafblad had voorafgaande aan dit misdrijf.
 
(Openbaar Ministerie Curacao)
 
 

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.

CU wil wet tegen kindermishandeling BES-eilanden

BES EILANDEN - De ChristenUnie wil dat er een nieuwe wet komt tegen kindermishandeling op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De kleinste regeringspartij roept het kabinet op werk te maken van een wet die fysiek en psychisch geweld tegen kinderen ook op de BES-eilanden verbiedt.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.