Jaar jeugddetentie voor minderjarige overvaller

ORANJESTAD – Een jaar lang jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk voor de 17-jarige Ruthilio S. Dat heeft de rechter in eerste aanleg opgelegd.
 
De nog minderjarige jongen beroofde samen met zijn broer op 14 april 2013 het bedrijf Carwash Exclusive. Het was S. die de medewerker met een wapen hard op het hoofd sloeg. En dat wordt hem zwaar aangerekend.
 
S. brengt zowel de rechter als de officier van justitie in een lastig parket. “Natuurlijk wil je zo’n jonge jongen niet in de KIA stoppen”, lichtte de officier in een eerder gesprek met Amigoe toe. “Maar hoeveel kansen moet je een jeugddelinquent geven voordat je de geldkraan een keer dichtdraait?” Het Openbaar Ministerie (OM) eiste anderhalf jaar jeugddetentie.
 
Luchtdrukpistool
 
Op 14 april 2014, is S. samen met zijn broer Roderick betrokken bij een overval op Exclusive Carwash. S. dwingt een medewerker zijn tas af te geven en om zijn eis kracht bij te zetten slaat S. de medewerker met een voorwerp op het hoofd. Volgens de medewerker zelf zou het gaan om een luchtdrukpistool terwijl S. zelf verklaart dat hij de medewerker met een stuk hout heeft geslagen. Getuigen stellen dat er een bloedbad ontstond want zowel S. als het slachtoffer zitten onder de bloedspetters. Ontkennen heeft voor S. geen zin, want zowel de moeder als de broer van S. leggen belastende verklaringen af bij de politie over hun zoon en broer. Een half jaar eerder, op 13 november 2013, wordt er bij de dan 16-jarige S. een inval gedaan door de politie. Zijn slaapkamer wordt doorzocht en in een oude zwarte etui worden kogels aangetroffen. Ook vindt de politie tenminste zes marihuana-planten, marihuanazaden en zakjes hennep.
 
TOM-zitting
 
Het is niet de eerste keer dat S. in aanraking komt met justitie. Tijdens een eerder gehouden TOM-zitting (Taakstrafzitting Openbaar Ministerie) kreeg de jongen, mede door zijn nog jonge leeftijd, de kans om de zaak af te doen met een taakstraf. Zo zou hij strafvervolging voorkomen en dus ook een strafblad. Voorwaarde was wel dat S. zich zou aansluiten bij een leer- werktraject, gecoördineerd door Stichting Reclassering. Terwijl de toen 16-jarige jongen voornemens was om het traject met succes af te ronden, is het hem toch niet gelukt. Uit psychologisch onderzoek kwam al gauw naar voren waar dat aan ligt: S. kan, zo blijkt, niet zo goed tegen hiërarchie en accepteerde het gezag van zijn meerdere dus niet. Hij gooide de kont tegen de krib en kwam de gemaakte afspraken niet na. Het leer-werktraject werd stopgezet en het OM restte niets dan S. toch strafrechtelijk te vervolgen. Hij heeft zich immers niet aan de voorwaarden gehouden.
 
Veelbewogen
 
S. hoort de uitspraak van de rechter gelaten aan. Waar de jongen drie weken geleden nog een hoofd vol kroeshaar had, is zijn haar nu gevlochten en afwerkt met vrolijk gekleurde kralen. Wederom is er niemand voor hem aanwezig in de rechtbank. Er zitten wel mensen op de publiekstribune maar die komen voor andere zaken. Alleen zijn advocaat John Zara is voor hem present. Zijn tweede advocaat, Sven Faarup, is niet naar de rechtbank gekomen. Tijdens de inhoudelijke behandeling op 16 januari, lichtte Faarup het veelbewogen leven van zijn cliënt toe. De familie van S. is bekend met justitie. Vader en moeder leven al jaren op voet van oorlog en schromen niet hun kinderen in deze strijd te betrekken. Ondanks de sceptische blik van de officier van justitie, ziet advocaat Faarup nog hoop voor de toekomst van zijn cliënt, zo zei hij op 16 januari. “In vergelijking met de situatie van zijn broers, staat S. er nog het beste voor.”
 
Na de uitspraak van de rechter wordt S. omsingeld door de dienders van Cuerpo Especial Arubano. Zonder enig verzet steekt de veroordeelde zijn armen naar voren zodat de agenten hem in de boeien slaan. Na dit korte bezoek wordt hij weer getransporteerd naar KIA.
 
Amigoe
 
The defendant was represented in this case by attorneys at law John Zara of Advocatenpraktijk mr J.F.M. Zara and Sven Faarup of Faarup Figaroa Law Offices in Aruba.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.