Uitspraken in Magnuszaak

WILLEMSTAD - De vonnissen van 29 augustus 2014 in de Magnuszaak zijn vandaag door het Hof bevestigd. De opgelegde straffen blijven daardoor gehandhaafd.
 
Op 29 augustus 2014 heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao (GEA) uitspraak gedaan in de zogenaamde Magnuszaak. In die zaak stonden toen drie verdachten terecht. Die drie zaken zijn door het Hof in hoger beroep behandeld op 28, 29 en 30 januari 2015. Vandaag is uitspraak gedaan door het Hof.
 
Verdachte Elvis Kuwas. was door het GEA schuldig bevonden aan drie moorden, waaronder die op Helmin Wiels op 5 mei 2013, en een overval op een geldloper. Hem was levenslange gevangenisstraf opgelegd. Dat vonnis is in hoger beroep bevestigd. De door verdachte in hoger beroep afgelegde verklaringen zijn ongeloofwaardig geoordeeld. Van ongeoorloofde druk van de zijde van het openbaar ministerie en/of politie op verdachte of getuigen is niet gebleken, van het bestaan van ongeoorloofde afspraken evenmin. Het GEA heeft verdachte meedogenloos, gewetenloos en opnieuw tot moorden in staat geoordeeld. In hoger beroep is van geen enkele verandering ten goede gebleken. Om die reden heeft het Hof de opgelegde levenslange gevangenisstraf juist geoordeeld. In de beoordeling is betrokken dat de wet voorziet in toetsing van de noodzaak van het voortduren van de levenslange gevangenisstraf, voor het eerst na twintig jaar.
 
Verdachte Dangelo Damascus was door het GEA vrijgesproken van medeplegen/medeplichtigheid aan de moord op Helmin Wiels en de moord op Raul Martinez. Dat oordeel is door het Hof bevestigd. 
 
Voldoende bewijs voor de beschuldigingen is niet aanwezig geoordeeld omdat belastende verklaringen geen objectieve bevestiging vinden in ander bewijsmateriaal. De verdachte was door het GEA wel schuldig bevonden aan wapenbezit (drie vuurwapens) en een tweetal overvallen. Hem was daarvoor acht jaar gevangenisstraf opgelegd. Ook deze oordelen zijn door het Hof juist bevonden en bevestigd.
 
Verdachte Carlos Pieter was door het GEA vrijgesproken van medeplegen/medeplichtigheid aan de moord op Helmin Wiels. Dat oordeel is door het Hof bevestigd. Voldoende bewijs voor de beschuldigingen is niet aanwezig geoordeeld omdat belastende verklaringen geen objectieve bevestiging vinden in ander bewijsmateriaal. De verdachte was door het GEA wel schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan een overval. Hem was daarvoor achttien maanden 
gevangenisstraf opgelegd. Ook deze oordelen zijn door het Hof juist bevonden en bevestigd.  
 
 
Lees hier de uitspraken
 
Hofvonnis Kuwas in zaak Magnus d.d. 20 februari 2015
 
Hofvonnis Damascus in zaak Magnus d.d. 20 februari 2015
 
Hofvonnis Pieter in zaak Magnus d.d. 20 februari 2015

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.