Verdachte miljoenenfraude vraagt rechter om vrijheid

ORANJESTAD — De van miljoenenfraude verdachte Linda B. vraagt de rechter om voorlopige op vrije voeten te komen. Volgens B. zijn de omstandigheden waarin zij in Korrektie Instituut Aruba (KIA) moet verblijven mensonterend en bovendien levensbedreigend.
 
Voor de rechter genoeg aanleiding om een bezoek te brengen aan de gevangenis.
 
“De vrouwen zitten niet met elkaar op een afdeling, maar in één cel”, vertelt haar advocaat Chris Lejuez gistermorgen voor het Gerecht in Eerste Aanleg. “Ze hebben amper ruimte, moeten allemaal gebruik maken van één toilet en één douche.” B. haalt een mondkapje uit haar broekzak. Dit mondkapje draagt B. naar eigen zeggen dagelijks omdat de stank in de cel niet te verdragen is. “De stank is direct afkomstig van een beerput die vlakbij hun cel staat”, legt haar advocaat uit. “De omstandigheden waaronder mijn cliënt moet leven is een directe bedreiging voor haar gezondheid.”
 
Oneens
 
De officier van justitie is het niet eens met de advocaat. Volgens hem bieden de omstandigheden in de gevangenis niet voldoende grond om B. op vrije voeten te stellen. “Dat omstandigheden in KIA niet goed zijn, is al langer bekend”, zo meent hij. “Maar als de omstandigheden voor haar bedreigend zijn, dan zijn ze voor alle gevangenen bedreigend. Moeten we dan iedereen vrijlaten?”
 
Bijzondere wending
 
Nadat de rechter zich korte tijd heeft teruggetrokken om over het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis na te denken, heropent zij de zitting. Dan neemt het proces een bijzondere wending. “Woensdagochtend om tien uur wil ik samen met de officier van justitie en advocaat Chris Lejuez een kijkje nemen op de vrouwenafdeling van KIA.” Naar aanleiding van haar bevindingen zal de rechter beslissen of D. voorlopig op vrije voeten gesteld mag worden of dat zij haar tijd tot het inhoudelijke proces in KIA moet uitzitten.
 
Zenuwachtig
 
Gisterochtend werd B. te midden van twee agenten van Cuerpo Eapecial Arubano (CEA) voorgeleid bij het Gerecht in Eerste Aanleg. Haar handboeien worden losgemaakt. B. maakt een zenuwachtige indruk. Ze kijkt vluchtig naar de publieke tribune. Haar handen trillen en ze brengt haar vingers steeds naar haar mond. Later blijkt dat ze een infectie aan haar lip heeft. B. wordt beschuldigd van het verduisteren van ruim een miljoen florin van haar werkgever Stichting Pensioenfonds Havenwerkers. Gedurende vijf jaar ging ze wekelijks met een cheque naar de bank om geld te innen dat eigenlijk niet van haar was.
 
Valse handtekening
 
De grootschalige fraude rondom het pensioengeld zou zijn begonnen omstreeks oktober 2009. Met grote regelmaat zou B. cheques met bedragen die oplopen tot 10.000 florin hebben uitgeschreven voor zichzelf. De benodigde handtekening van de directeur vervalste ze eigenhandig. “Dit is typisch een geval van te weinig controle en teveel vertrouwen”, legt de officier van justitie uit in reactie aan Amigoe. “Aruba is een klein eiland. Veel mensen kennen elkaar en gaan ervan uit dat de ander te vertrouwen is. Dan kom je wel eens van de koude kermis thuis.”
 
Nieuwe bankmedewerker
 
In oktober 2014 ruikt een nieuwe bankmedewerker onraad. Hij vindt het opvallend dat B. wekelijks grote bedragen komt innen dat zogenaamd wordt uitgekeerd door het pensioenfonds. Deze bankmedewerker trekt aan de bel. Het balletje gaat rollen en niet veel later wordt B. aangehouden.
 
“Het is onvoorstelbaar dat er in die vijf jaar niemand is geweest die iets heeft opgemerkt”, zegt de officier van justitie. “Er is hier meer aan de hand dan een simpele oplichting, het gaat hier om een zeer ernstige zaak”
 
Complot
 
De officier van justitie vraagt de rechter om meer tijd om de zaak te onderzoeken en na te gaan wie er allemaal in het complot zitten. Dit verzoek wordt toegezegd. Op 10 april zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden. Of B. de tijd tot 10 april in vrijheid mag uitzitten, zal na het bezoek van de rechter aan de gevangenis blijken.
 
Amigoe
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.