Werkstraf voor Giovanni de Pool

WILLEMSTAD — De verdachte Giovanni de Pool sr. die is betrokken bij de zaak Scorpio, kreeg vanochtend een gecombineerde straf opgelegd voor vuurwapenbezit op 5 oktober 2013, namelijk zes maanden voorwaardelijk, 180 uur werkstraf en drie jaar proeftijd.
 
Dit betekent dat de man niet terug naar de gevangenis moet. Hij werd begin september vorig jaar onder voorwaarden vrijgelaten, op verzoek van zijn advocaat Marije Vaders.
 
De zaak werd in december vorig jaar bijna compleet behandeld. Het Openbaar Ministerie maakte de strafeis bekend (24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk) en Vaders nam de nodige tijd voor een uitgebreid betoog waarin ze op het slechte onderzoek van het OM wees. Echter, terwijl ze aan het pleiten was, merkte rechter Irma Lips op dat ze niet over alle documenten waarnaar Vaders verwees, beschikte. De zaak werd in verband hiermee aangehouden en vanochtend voortgezet. Na de behandeling werd De Pool veroordeeld.
 
De zaak kwam aan het rollen, nadat de politie op de bewuste dag drie vuurwapens en munitie bij de woning van De Pool aan de Piscaderabaai had gevonden tijdens een huiszoeking.
 
De verdachte heeft altijd ontkend dat de vuurwapens van hem waren en wees naar de man J.P. als de eigenaar van de wapens. P. is de bewaker die De Pool had ingehuurd om die woning te bewaken, aangezien hij niet meer daar woonde. Volgens De Pool had P. dus toegang tot zijn huis in Piscadera omdat hij daar zelf niet meer verbleef.
 
Vaders benadrukte hierbij ter zitting dat De Pool dit al tijdens zijn aanhouding op 5 oktober 2013 had aangegeven, maar dat er geen navraag is gedaan, terwijl dit verhoor geheel niet in het dossier terug te vinden is. Toen bleek dat P. voor de politie onvindbaar zou zijn. Naar aanleiding van De Pools verklaring op 21 augustus vorig jaar zou tien dagen later eenmalig geprobeerd zijn P. bij zijn woning op te zoeken, echter zonder resultaat. Vaders benadrukte dit ook weer een ongelooflijke gang van zaken te vinden. “Altijd als er ontlastende getuigen gehoord moeten worden zijn dezen onvindbaar, maar belastende getuigen zijn altijd direct vindbaar”, aldus Vaders. Zij merkte hierbij ook nog op dat P. zich in oktober vorig jaar al bij de politie in Rio Canario meldde om de verantwoordelijkheid voor de vuurwapens op zich te nemen, maar dat hij toen werd weggestuurd omdat er geen tijd voor hem was. Ook bestaat er een verklaring van P. waarin hij aangeeft dat de vuurwapens aan hem toebehoren.
 
De raadsvrouw benadrukte verder dat er geen bewijzen zijn dat De Pool de wapens in zijn bezit had. Vaders bekritiseerde het OM, dat naar haar mening niet geïnteresseerd is in waarheidsvinding. Zij wees op het feit dat het OM eerder pretendeerde dat het de zoon van haar cliënt, Giovanni ‘Nini’ de Pool jr., was die deze vuurwapens voorhanden had. De zoon stond zelf op 24 januari terecht hiervoor en is later vrijgesproken.
 
Het OM is er echter van overtuigd dat de wapens van De Pool zijn en eiste in december achttien maanden cel, zes maanden voorwaardelijk en drie jaar proeftijd tegen hem. De advocaat pleitte voor vrijspraak.
 
De rechter is echter van mening dat er voldoende bewijzen zijn tegen de man en veroordeelde hem tot een gecombineerde straf.
 
Zowel De Pool als het OM heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.