Veroordeelde juweliersovervaller in hoger beroep tegen vonnis

ORANJESTAD — Eén van de zeven leden van de gewelddadige roversbende die in 2013 de juwelierszaken Time Square beroofde is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling.
 
Freddy A. kreeg door de eerste rechter vier jaar gevangenisstraf opgelegd maar dat is volgens hem onterecht. “Ik word gebruikt om andere daders te beschermen.” Het Hof doet op 8 juni uitspraak.
 
De overval op juwelierszaak Time Square vond plaats in oktober 2013. Een jaar eerder was ook juwelierszaak Shivas in Palm Beach Plaza al opgeschrikt door een gewelddadige beroving. Overvallers renden de winkels binnen met bivakmutsen en scooterhelmen op hun hoofd. Ze waren gewapend en hielden de medewerkers onder schot. Vervolgens moesten de medewerkers de kluis openen en gingen de bendeleden er vandoor met geld, sieraden, diamanten en horloges.
 
Valse verklaring
 
Zeven leden van de roversbende werden gearresteerd en in november vorig jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van enkele maanden tot zeven jaar. Freddy A. werd alleen veroordeeld voor de overval op Time Square en deelname aan een criminele organisatie. Voor de overval op Shivas had het Openbaar Ministerie (OM) niet genoeg bewijsmateriaal. Maar ook met de overval op Time Square heeft Freddy A. naar eigen zeggen niets te maken. Zijn veroordeling is grotendeels gebaseerd op de verklaring van één van de andere bendeleden, namelijk van voormalig politieagent Nigel M. Deze gaf tijdens de politieverhoren toe ook lid te zijn van de roversbende en vertelde over de betrokkenheid van Freddy A. Maar volgens Freddy A. zijn dit allemaal leugens. “Hij heeft mij genoemd om andere betrokkenen, namelijk collega agenten, in bescherming te nemen.”
 
Geld verdienen
 
Volgens de verklaring van Nigel M. (hij werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf, red), waren het Freddy A. en Carlos H. die hem op 13 oktober kwamen ophalen om wat geld te gaan verdienen. Tegen Nigel M. werd gezegd dat hij de auto moest besturen. Zelf sprongen Freddy A. en Carlos H. op een scooter. Alle drie reden ze richting Noord. Daar werd Nigel M. opgedragen te wachten tot de twee mannen op de scooter terugkwamen. Ondertussen plunderden Freddy A. en Carlos H. de juwelier Time Square. Toen de twee overvallers terugkwamen gooiden ze de buit achter de auto en dumpten de scooter in de wijk Monserat. De scooter werd inderdaad even later uitgebrand aangetroffen. DNA-sporen waren niet meer bruikbaar. In de achterbak van de auto werden prijskaartjes gevonden die overeenkomen met de kaartjes die ook de juwelier gebruikt om de sieraden te prijzen.
 
Erin geluisd
 
Terwijl het OM ervan overtuigd is dat Nigel M. een betrouwbare getuige is, beweert Freddy A. dat hij erin is geluisd. Volgens zijn advocaat Vito Carlo is er genoeg reden om ernstige twijfels bij de verklaring van de oud-politieagent te zetten. Ten eerste omdat Freddy A. last had van een liesbreuk. Een mankement waar hij twee dagen na de overval aan geopereerd zou worden. “Hij kon dus onmogelijk op een rijdende scooter springen.” Bovendien was de overvaller die op de camerabeelden was te zien duidelijk rechtshandig, zo zegt Carlo. “En mijn cliënt is linkshandig.” Tot slot zou de overvaller Engels hebben gesproken met een Spaans accent. Maar, zo zegt de advocaat, Freddy A. spreekt geen woord Engels. Vito vraagt vrijspraak. Of er genoeg twijfels zijn gezaaid om hem alsnog vrij te spreken, blijkt over drie weken.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.