OM en advocaat verdachten in hoger beroep tegen vonnis KIA-bewakers

ORANJESTAD — Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van acht gevangenbewaarders van Korrektie Instituut Aruba (KIA). Ook de advocaat van de veroordeelde bewakers gaat in hoger beroep.
 
Dat zegt OM-woordvoerder Ann Angela desgevraagd tegen Amigoe. “We zijn in principe blij met de veroordeling van deze verdachten,” aldus Angela, “maar toch gaan wij in hoger beroep.” Het OM wil dat het Hof zich uitspreekt over het feit dat alle acht verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het toelaten van het folteren door anderen. “Alle verdachten, ook die een gevangenisstraf hebben gekregen, hebben zich hier volgens het OM aan schuldig gemaakt.” De gevangenisstraf is opgelegd voor het actief meedoen aan het folteren van een gevangene. “Voor de strafmaat van de veroordeelde bewakers maakt een nieuwe uitspraak van het Hof waarschijnlijk niet veel uit, maar voor de twee vrijgesproken verdachten wel.”
 
Toelaten van
 
De groep van zo’n vijf personen die alleen hebben toegekeken tijdens het mishandelen, moet hier ook bij betrokken worden, aldus Angela. “Zij hebben niets gedaan om het folteren te stoppen of te voorkomen. Dat is het toelaten van. En wij willen graag een uitspraak van het Hof over het passief toelaten van marteling. Dat moet ook gestraft worden.”
 
Schuldig
 
De rechter achtte zes gevangenbewaarders schuldig aan foltering van een toen 22-jarige gevangene. De zes zouden hem hebben geslagen en geschopt om hem te straffen, tot een bekentenis te dwingen en hem angst aan te jagen. Familie en vrienden van de veroordeelden maakten bij de uitspraak hun ongenoegen luidkeels kenbaar, omdat de rechter geen rekening zou hebben gehouden met de werkomstandigheden binnen KIA. Twee bewakers werden in dit proces vrijgesproken; zij zouden de gevangene alleen hebben vastgehouden. Een groep van vijf of zes andere bewakers is niet aangeklaagd.
 
Taakstraf
 
Advocaat Edwin Duijneveld gaf meteen na de uitspraak van de rechter aan in hoger beroep te gaan. “In het vonnis wordt niet duidelijk dat de werkomstandigheden in het KIA te zwaar waren. Er is onvoldoende meegewogen onder welke omstandigheden mijn cliënten moesten werken, met diensten van 16 uur per dag. Nogmaals, mijn cliënten zeggen zelf ook dat dit niet had mogen gebeuren, maar mijns inziens hoort hier geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf bij.” Ook wil Duijneveld dat diverse niet-ontvankelijk verklaarde stukken herzien worden. In plaats van de twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wil Duijneveld een voorwaardelijke straf of taakstraf voor zijn zes cliënten.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.