Acht jaar cel voor cocainesmokkel

WILLEMSTAD – G.T.V., eigenaar van het bedrijf Negocios de Caribe, is vanochtend door het Gerecht in eerste aanleg tot acht jaar celstraf veroordeeld wegens het uitvoeren van ruim 669 kilo cocaïne.
 
Hij deed dit samen en in vereniging met anderen in juli vorig jaar.
 
De straf is conform de eis van officier van justitie Koert.
 
De smokkel kwam aan het licht tijdens een uitvoervisitatie van de vracht met bestemming Sint Maarten. Het bedrijf van de verdachte bleek de afzender. Bij fysieke controle van de goederen werd geconstateerd dat er gesjoemeld was met de constructie van de container die de verdachte had gehuurd. Na het boren van een gat werden de drugs aangetroffen, blijkt uit de bewijsmiddelen.
 
Na verwijdering van de partij cocaïne uit de container werd bovendien geconstateerd dat gebruik werd gemaakt van lood om de penetratie van de stralen van de containerscan te beperken. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte een spoor achter liet bij de aanschaf van materialen om de container te bewerken, waaronder lood. Zo was hij te zien op camerabeelden bij de bouwmarkt, werd er een kassabon voor het materiaal aangetroffen tijdens een huiszoeking en gebruikte de verdachte zijn eigen Funmileskaart bij de aanschaf van het materiaal.
 
Rechter Irma Lips achtte de verklaring van V. dat hij niet wist dat zich in de container cocaïne bevond en hij het lood kocht voor twee Venezolaanse klanten die hij verder niet kent, hoogst onwaarschijnlijk en niet geloofwaardig. 
 
Het is volgens het Gerecht een feit van algemene bekendheid dat er wereldwijd, ook in Curaçao en het verdere Caribisch gebied veel drugs worden gesmokkeld, ook via vaartuigen en zeecontainers. Het is onwaarschijnlijk dat een drugsorganisatie op een dergelijke wijze als uit de verklaring van de verdachte zou volgen, ruim 669 kilo cocaïne laat vervoeren door een onwetende schakel, in casu degene die de container heeft gehuurd, aangezien dat aanzienlijke risico’s voor de organisatie zou meebrengen, zoals het risico van verlies van de cocaïne wanneer deze persoon later niet meer kan worden achterhaald of wanneer deze de drugs voortijdig zelf ontdekt, aldus de rechter. Met name gelet op de ernst van het feit is de opgelegde straf passend en geboden geacht.
 
De verdachte werd in deze zaak bijgestaan door advocaat Marije Vaders.
Vaders heeft vandaag namens haar client hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraak.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.