Vier jaar voor gooien van handgranaat

WILLEMSTAD – De man N.O. is heden door het Gerecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor het opzettelijk tot ontploffing brengen van een handgranaat.
 
Daarbij zijn ook goederen van anderen beschadigd geraakt. Twee slachtoffers kregen schadevergoeding toegewezen door de rechter. 
 
O. werd veroordeeld voor vier feiten: het opzettelijk teweeg brengen van een ontploffing met gevaar voor goederen, vernieling, bedreiging en overtreding van de Vuurwapenverordening. Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar tegen hem geëist.  Anders dan de officier van justitie 
was het Gerecht van oordeel dat niet wettig en overtuigend bewezen kon worden dat ten tijde van het teweegbrengen van de ontploffing levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is geweest.
 
De verdediging van O. had aangevoerd dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard omdat de verdachte onder druk had afgezien van rechtsbijstand tijdens zijn verhoren in ruil voor een lage strafeis. De rechter oordeelde echter dat hiervoor geen aanknopingspunten in het 
dossier te vinden waren. Verder blijkt volgens het Gerecht dat O. spontaan en op eigen initiatief informatie aan de politie verstrekte over het incident. Daarna werd hij aangehouden.
 
Ter terechtzitting verklaarde de verdachte dat hij voor een ander de handgranaat had gegooid op de porch van een huis aan de Kaya Yeye en dat hij vermoedde dat er iemand thuis was. 
 
Zowel binnen als buiten de woning werden granaatscherven aangetroffen tijdens forensisch onderzoek. De beugel van de handgranaat bleef achter op de brievenbus en verderop trof de politie een veiligheidsring aan. Fragmenten van de granaat sloegen ook in de omgeving in, onder meer in auto’s. Uit de bewijsmiddelen bleek dat een fragmentatiegranaat een effectieve straal heeft van ongeveer 15 meter. Fragmenten kunnen meer dan 200 meter reizen. 
 
De raadsman van de verdachte deed een beroep op psychische overmacht omdat zijn cliënt door een man, bijgenaamd Ping, zou zijn gedwongen tot zijn daad. De rechter verwierp dat verweer omdat O. zelf in meerdere verhoren had verklaard dat hij de granaat gooide voor een 
beloning van NAf 5.000,=. Hij voelde zich misbruikt toen hij uiteindelijk maar NAf 300,= ontving.
 
Het Gerecht motiveerde de straf met de overweging dat O. in een woonwijk een handgranaat tot ontploffing heeft gebracht op het terras van een woning, waarin iemand lag te slapen. Hiermee heeft de verdachte niet alleen gevaar veroorzaakt voor goederen, maar ook daadwerkelijk 
schade toegebracht aan deze woning, auto’s in de omgeving en een andere woning. Tevens heeft hij een ernstige inbreuk op de rechtsorde gemaakt. Het ontploffen van een handgranaat, een militair wapen, in een woonwijk is niet alleen voor direct omwonenden, maar ook voor de 
samenleving een bijzonder schokkende en angstaanjagende gebeurtenis. De verdachte heeft hierbij gehandeld uit winstbejag en zich niet bekommerd om de gevolgen voor anderen. Het Gerecht rekende dit de verdachte zwaar aan.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.