Man op Bonaire veroordeeld voor seks met minderjarige

KRALENDIJK - De man J.Y.C. (28 jaar) stond vandaag, vrijdag 9 november 2018, op Bonaire terecht. Hij werd verdacht van een seksuele relatie gedurende een jaar met een minderjarig meisje.
 
Conform het Wetboek van Strafrecht EBS een strafbaar feit. Het slachtoffer was op het moment van de aanvang van de relatie 14 jaar oud. De man zou met het meisje contact hebben gezocht via Facebook. Dit resulteerde in een vaste relatie met de getrouwde man.
 
Het betreft volgens het Openbaar Ministerie (OM) BES een zeer ernstig feit welke gedurende een jaar lang is gepleegd. Er zou sprake zijn van een vrijwillige relatie en seks van de zijde van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie en de wet delen deze mening helemaal niet. Het is niet voor niets dat de wetgever een gevangenisstraf van maximaal 16 jaren verbindt aan het seksueel binnendringen van het lichaam van een minderjarige van tussen de 12 en de 16 jaren oud. Minderjarigen van de genoemde leeftijd beginnen zich lichamelijk te vormen en op seksueel gebied te ontwikkelen. Voor meisjes geldt bijvoorbeeld dat ze in die leeftijdsperiode borsten beginnen te krijgen en hun menstruatie krijgen, en zich langzamerhand ontwikkelen tot vrouw. “Vroegtijdige seksuele handelingen gepleegd met een kind in ontwikkeling kan funeste gevolgen hebben voor diens verdere ontwikkeling op seksueel gebied, en als zodanig voor diens leven in het algemeen. Hier zijn deze meisjes zich op dat moment helemaal niet van bewust. In tegendeel, zij genieten van de aandacht die ze plotseling krijgen en kunnen door hun veranderende hormonen snel voor advances van de andere sekse vallen. Het laatste is bekend bij elke volwassen man, en vaak wordt hiervan misbruik gemaakt om deze jonge dames, die vaak ook maagd zijn en geen seksuele ervaringen hebben, als prooien in een val te lokken en seksueel op hun maat te vormen. In dit geval was hier ook sprake van”, aldus de Officier van Justitie in haar requisitoir.
 
De verdachte is “first-offender” welke in zijn voordeel speelde. Hij heeft echter geen spijt betuigd en is zich van geen kwaad bewust. De richtlijnen van het OM dicteren in dit soort gevallen een forse gevangenisstraf. Het OM is van mening dat in dit geval een degelijke gevangenisstraf met een forse voorwaardelijk gedeelte, als stok achter de deur, passend en geboden is. 
 
De eis van het OM was vanmorgen een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 24 maanden voorwaardelijk, 3 jaar proeftijd en verplichte Reclasseringsbegeleiding.
 
Vandaag heeft de rechter de man veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden, 3 jaar proeftijd, 240 uur werkstraf en verplichte Reclasseringsbegeleiding.

Aangepaste openingstijden balie Hof van Justitie Curaçao tot nader order

WILLEMSTAD – De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie zal tot nader order met aangepaste openingstijden werken. Vanwege technische problemen zal de Front Office beperkt open zijn.

Balie Hof van Justitie Curaçao 14 en 15 februari alleen in de ochtend geopend

WILLEMSTAD - De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie heeft donderdag 14 en vrijdag 15 februari in verband met technische problemen gewijzigde openingstijden.

International banks file formal complaint at Central Bank against closure local bank accounts

WILLEMSTAD – In a letter to the Interim President of the Central Bank of Curaçao and St. Maarten, Mrs. Leila Matroos-Lasten, the Association of International Bankers in Curaçao (IBA) files a formal complaint against the closing of local bank accounts of their IBA Members.