Man op Bonaire veroordeeld voor seks met minderjarige

KRALENDIJK - De man J.Y.C. (28 jaar) stond vandaag, vrijdag 9 november 2018, op Bonaire terecht. Hij werd verdacht van een seksuele relatie gedurende een jaar met een minderjarig meisje.
 
Conform het Wetboek van Strafrecht EBS een strafbaar feit. Het slachtoffer was op het moment van de aanvang van de relatie 14 jaar oud. De man zou met het meisje contact hebben gezocht via Facebook. Dit resulteerde in een vaste relatie met de getrouwde man.
 
Het betreft volgens het Openbaar Ministerie (OM) BES een zeer ernstig feit welke gedurende een jaar lang is gepleegd. Er zou sprake zijn van een vrijwillige relatie en seks van de zijde van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie en de wet delen deze mening helemaal niet. Het is niet voor niets dat de wetgever een gevangenisstraf van maximaal 16 jaren verbindt aan het seksueel binnendringen van het lichaam van een minderjarige van tussen de 12 en de 16 jaren oud. Minderjarigen van de genoemde leeftijd beginnen zich lichamelijk te vormen en op seksueel gebied te ontwikkelen. Voor meisjes geldt bijvoorbeeld dat ze in die leeftijdsperiode borsten beginnen te krijgen en hun menstruatie krijgen, en zich langzamerhand ontwikkelen tot vrouw. “Vroegtijdige seksuele handelingen gepleegd met een kind in ontwikkeling kan funeste gevolgen hebben voor diens verdere ontwikkeling op seksueel gebied, en als zodanig voor diens leven in het algemeen. Hier zijn deze meisjes zich op dat moment helemaal niet van bewust. In tegendeel, zij genieten van de aandacht die ze plotseling krijgen en kunnen door hun veranderende hormonen snel voor advances van de andere sekse vallen. Het laatste is bekend bij elke volwassen man, en vaak wordt hiervan misbruik gemaakt om deze jonge dames, die vaak ook maagd zijn en geen seksuele ervaringen hebben, als prooien in een val te lokken en seksueel op hun maat te vormen. In dit geval was hier ook sprake van”, aldus de Officier van Justitie in haar requisitoir.
 
De verdachte is “first-offender” welke in zijn voordeel speelde. Hij heeft echter geen spijt betuigd en is zich van geen kwaad bewust. De richtlijnen van het OM dicteren in dit soort gevallen een forse gevangenisstraf. Het OM is van mening dat in dit geval een degelijke gevangenisstraf met een forse voorwaardelijk gedeelte, als stok achter de deur, passend en geboden is. 
 
De eis van het OM was vanmorgen een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 24 maanden voorwaardelijk, 3 jaar proeftijd en verplichte Reclasseringsbegeleiding.
 
Vandaag heeft de rechter de man veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden, 3 jaar proeftijd, 240 uur werkstraf en verplichte Reclasseringsbegeleiding.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.

Bezoek Aruba in het teken van opvang, monumenten en medische zorg

ORANJESTAD/DEN HAAG - Minister Knops is maandag 13 januari 2020 op bezoek geweest op Aruba. Naast gesprekken met de Gouverneur en de Minister-President, liet hij zich informeren over de werkzaamheden van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD), de monumentenzorg en het Instituto Medical San Nicolas (IMSAN).

UoC-studenten creëren vier unieke en creatieve ‘info booths’ voor Kaya Kaya

WILLEMSTAD - Studenten van de Faculteit der Technische Wetenschappen (FdTW) van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) kregen voor het vak Technopreneurship de opdracht een ‘info booth’ te ontwerpen voor de ‘Street Party’ Kaya Kaya, op 21 december 2019.