Rechter straft streng in zaak poging plofkraak ATM

WILLEMSTAD - Op 15 mei 2019 diende in de middag de strafzaak tegen de verdachten R.B. (21 jaar), J.X.F.J. (27 jaar), F.W.B (37 jaar) en C.D.P. (37 jaar). Zij poogden op 11 januari 2019 gezamenlijk een plofkraak te plegen op een ATM aan de Corriweg (Girobank), hetgeen door de bank in samenwerking met de politie werd voorkomen.
 
Tijdens de vlucht reden de oudste twee verdachten in hun auto tegen de politie aan, waarbij op die twee verdachten raak geschoten werd ter aanhouding. Beide verdachten zijn herstellende van die schotwonden. Alle vier bekenden hun aandeel in dit strafbare feit. Zij raakten hun reguliere baan kwijt door het thans vastzitten in de SDKK.
 
De officier van Justitie vroeg om hoge straffen omdat Curacao geplaagd wordt door plofkraken. In 2018 waren het er vier, thans in 2019 reeds zes. Deze plofkraak was extra gevaarlijk omdat mensen in de appartementen boven de ATM lagen te slapen. Niet alleen het proberen te stelen was tenlaste gelegd, ook het veroorzaken van een ontploffing met gevaar voor goederen en mensen.
 
De rechter volgde in een streng vonnis om duidelijk te maken aan andere potentiele verdachten niet het pad van de plofkraak te kiezen (generale preventie). De oudste verdachten kregen een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. De jongste twee verdachten (werknemers van de andere twee) kregen een straf van 30 maanden gevangenisstraf waarvan 15 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Drie van de vier verdachten kregen daar een toezicht van de reclassering bij opgelegd.
 
Op het plegen van een plofkraak en gepakt worden ligt een hoge straf. Lukt het ook daadwerkelijk om geld te pakken, maar je wordt aangehouden door de politie en het OM, dan zal de straf minimaal nog een derde hoger worden. Het OM voorziet ook nieuwe aanhoudingen op korte termijn in andere gepleegde plofkraakzaken.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.