Rainbow Warriors verliest hoger beroep Ritz-Carlton

ORANJESTAD — De niet-gouvernementele organisatie Rainbow Warriors Core heeft het hoger beroep tegen Infrastructuur-minister Benny Sevinger (AVP) over de bouwvergunning voor Ritz-Carlton verloren. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie wees gisteren het hoger beroep van de NGO af.

Het Hof stelt dat in het bezwaarschrift van vier NGO’s, dat op 1 juni 2010 aan gouverneur Fredis Refunjol werd gegeven, niet wordt gevraagd naar een heroverweging van de ministeriele beschikking van minister Sevinger van 20 mei 2010 om projectontwikkelaar Hotelco een vergunning te geven voor de bouw van een hotel bij Fisherman’s Huts. Het bezwaarbrief van Rainbow Warriors Core, Aruba Marine Mammal Foundation, Aruba Birdlife Conservation en Turtugaruba tegen de bouwvergunning is dus geen bezwaar tegen het besluit van de minister om die vergunning af te geven, aldus het Hof. “Het betoog faalt”, stelt zij daarom vast in haar uitspraak. “Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.”

LAR-procedure

Van de vier milieuorganisaties bleef alleen Rainbow Warriors Core over als procederende partij die een kort geding en een bodemzaak hadden verloren, omdat hun bezwaarbrief tegen de bouwvergunning aan Hotelco niet op de juiste wijze was ingediend. Daardoor werden zij beide keren niet-ontvankelijk verklaard. Het argument van het Gerecht in Eerste Aanleg was dat de NGO’s een LAR-procedure (Landsverordening administratieve rechtspraak) hadden moeten starten in plaats van een brief in te leveren bij de gouverneur. Uiteindelijk heeft de gouverneur aan de NGO’s laten weten dat de brief alsnog werd doorgestuurd naar minister Sevinger.

De behandeling van het hoger beroep vond plaats op 4 april. Rainbow Warriors Core werd vertegenwoordigd door de advocaten Ricardo Yarzagaray en Clinton Foy. Minister Sevinger werd vertegenwoordigd door Paul Langerak en projectontwikkelaar Hotelco door Antonio Carlo. Yarzagaray en Foy betoogden dat de rechtbank in haar uitspraken had miskend dat de brief aan de gouverneur een bezwaarschrift was tegen de beschikking van minister Sevinger om de bouwvergunning af te geven en dat de minister ten onrechte de brief die door de gouverneur naar hem was doorgestuurd niet in behandeling had genomen. Advocaat Yarzagaray onthoudt zich vooralsnog van enig commentaar over de uitspraak.

Omstreden

De bouw van het Ritz-Carlton hotel is omstreden. De vorige regering hield het project grotendeels achter gesloten deuren en bij de uitgifte van het terrein bleek dat Hotelco niet aan alle overheidsvoorwaarden had voldaan. Dat erkende later ook minister Sevinger. Hij gaf echter toch een bouwvergunning af met als argument dat uit juridische adviezen die de AVP-regering had ingewonnen bleek dat de overheid anders miljoenenclaims van de hotelontwikkelaar zou kunnen verwachten.

Rainbow Warriors was represented by attorneys mr. Ricardo Yarzagaray of law firm Yarzagaray Law Firm & Tax Consultancy NV and mr.Clinton Foy of Advocatenkantoor San Nicolaas in Aruba. Minister Sevinger was represented by Paul Langerak of the Legislation department and Legal Affairs Zaken at Land Aruba. Project developer Hotelco was represented by mr. Antonio Carlo of law firm mr A.A.D.A. Carlo N.V.

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.

Balie vestiging CuraƧao weer normaal geopend

WILLEMSTAD - De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is vandaag weer op de normale tijden bereikbaar. De administratie afdeling (Back Office) is vanaf 13:00 uur weer beschikbaar.