Rainbow Warriors verliest hoger beroep Ritz-Carlton

ORANJESTAD — De niet-gouvernementele organisatie Rainbow Warriors Core heeft het hoger beroep tegen Infrastructuur-minister Benny Sevinger (AVP) over de bouwvergunning voor Ritz-Carlton verloren. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie wees gisteren het hoger beroep van de NGO af.

Het Hof stelt dat in het bezwaarschrift van vier NGO’s, dat op 1 juni 2010 aan gouverneur Fredis Refunjol werd gegeven, niet wordt gevraagd naar een heroverweging van de ministeriele beschikking van minister Sevinger van 20 mei 2010 om projectontwikkelaar Hotelco een vergunning te geven voor de bouw van een hotel bij Fisherman’s Huts. Het bezwaarbrief van Rainbow Warriors Core, Aruba Marine Mammal Foundation, Aruba Birdlife Conservation en Turtugaruba tegen de bouwvergunning is dus geen bezwaar tegen het besluit van de minister om die vergunning af te geven, aldus het Hof. “Het betoog faalt”, stelt zij daarom vast in haar uitspraak. “Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.”

LAR-procedure

Van de vier milieuorganisaties bleef alleen Rainbow Warriors Core over als procederende partij die een kort geding en een bodemzaak hadden verloren, omdat hun bezwaarbrief tegen de bouwvergunning aan Hotelco niet op de juiste wijze was ingediend. Daardoor werden zij beide keren niet-ontvankelijk verklaard. Het argument van het Gerecht in Eerste Aanleg was dat de NGO’s een LAR-procedure (Landsverordening administratieve rechtspraak) hadden moeten starten in plaats van een brief in te leveren bij de gouverneur. Uiteindelijk heeft de gouverneur aan de NGO’s laten weten dat de brief alsnog werd doorgestuurd naar minister Sevinger.

De behandeling van het hoger beroep vond plaats op 4 april. Rainbow Warriors Core werd vertegenwoordigd door de advocaten Ricardo Yarzagaray en Clinton Foy. Minister Sevinger werd vertegenwoordigd door Paul Langerak en projectontwikkelaar Hotelco door Antonio Carlo. Yarzagaray en Foy betoogden dat de rechtbank in haar uitspraken had miskend dat de brief aan de gouverneur een bezwaarschrift was tegen de beschikking van minister Sevinger om de bouwvergunning af te geven en dat de minister ten onrechte de brief die door de gouverneur naar hem was doorgestuurd niet in behandeling had genomen. Advocaat Yarzagaray onthoudt zich vooralsnog van enig commentaar over de uitspraak.

Omstreden

De bouw van het Ritz-Carlton hotel is omstreden. De vorige regering hield het project grotendeels achter gesloten deuren en bij de uitgifte van het terrein bleek dat Hotelco niet aan alle overheidsvoorwaarden had voldaan. Dat erkende later ook minister Sevinger. Hij gaf echter toch een bouwvergunning af met als argument dat uit juridische adviezen die de AVP-regering had ingewonnen bleek dat de overheid anders miljoenenclaims van de hotelontwikkelaar zou kunnen verwachten.

Rainbow Warriors was represented by attorneys mr. Ricardo Yarzagaray of law firm Yarzagaray Law Firm & Tax Consultancy NV and mr.Clinton Foy of Advocatenkantoor San Nicolaas in Aruba. Minister Sevinger was represented by Paul Langerak of the Legislation department and Legal Affairs Zaken at Land Aruba. Project developer Hotelco was represented by mr. Antonio Carlo of law firm mr A.A.D.A. Carlo N.V.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.