Zaak vermoord bandlid Castillo aangehouden

WILLEMSTAD - Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie (hof) heeft na de heropening van de zaak tegen Jealion Wederfoort voor de moord op ERA-bandlid Gabriel ‘Gabi’ Santos Castillo, nadat de Hoge Raad de zaak heeft terugverwezen, de zaak aangehouden tot 27 september.

De moord vond in 2010 plaats tijdens de afsluitende carnavalsoptocht.

De advocaat van Wederfoort, Saran Inderson, wil zowel de partner van Castillo, Faina Edwards, als Gregory ‘Gregg’ Koeiman horen. Koeiman was ook een verdachte in deze zaak, maar werd op 18 augustus 2010 vrijgesproken van moord en het voorbereiden van een moord. Hij kreeg wel twaalf maanden celstraf voor vuurwapenbezit. Hij zou oorspronkelijk vijftien maanden krijgen, maar omdat het Openbaar Ministerie (OM) bewijzen (een video-opname) had achtergehouden, kreeg hij strafvermindering.

Verder diende de advocaat een verzoek in voor een psychiatrisch en psychologisch rapport van de verdachte en voor een reconstructie. Het Hof heeft dit laatste echter afgewezen, omdat er al een filmpje is van het incident, dat in de nacht van 16 op 17 februari 2010 ter hoogte van de snack Topogigo op de Roodeweg plaatsvond. De verdachte blijft erop staan dat hij uit zelfverdediging handelde, omdat het slachtoffer die dag met een mes op hem afkwam en hem had aangevallen. Vandaar ook het verzoek voor een reconstructie.

Op de video is Castillo daadwerkelijk te zien met een voorwerp in zijn hand. Het Hof keek donderdag beeld voor beeld naar de dvd, maar het was toch moeilijk te zien wat hij precies in zijn handen had, wat aanleiding is voor een forensisch onderzoek, stelt Inderson. Ze heeft dus ook een verzoek ingediend om de dvd naar Nederland te sturen, zodat het NFI kan aangeven wat Castillo in zijn handen had.

Na een paar minuten beraad over de verzoeken van de advocaat, besloot het Hof de zaak aan te houden in afwachting van de resultaten van NFI, rapporten van de deskundigen en het horen van getuigen.

Wederfoort werd in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar en ging in hoger beroep, maar omdat hij een dag te laat was voor het indienen van het verzoek werd hij niet-ontvankelijk verklaard. De verdachte ging in cassatie en de zaak werd terugverwezen naar het Hof.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.

Juriste Ivy Moll krijgt lintje voor haar vrijwilligerswerk in Amersfoort

LEIDEN - Juriste Ivy Frances Moll is zaterdag in Amersfoort benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Lucas Bolsius.

Aruba, Bonaire and Curacao will require Venezuelans to obtain visa to visit

DUTCH CARIBBEAN - The Dutch Caribbean islands Aruba, Bonaire and Curacao will require Venezuelans to obtain a visa to visit. This was stated by the government on Wednesday, adding to the nations that have tightened entry restrictions on the crisis-hit country because of mass emigration.