Premier Eman moet rectificeren

ORANJESTAD - Premier Mike Eman (AVP) moet zijn uitspraken tegen Eduardo Croes, broer van MEP-leider Evelyn Wever-Croes, rectificeren. Dat heeft het Gerecht in Eerste Aanleg vanochtend besloten in het kort geding dat Croes tegen Eman had aangespannen.

Premier Eman moet binnen zeven dagen een bericht plaatsen op nieuwssite 24ora en in dagblad Diario, waarin hij aangeeft dat zijn uitspraken op 24 mei in de pers tegen Croes beledigend waren en niet stroken met de waarheid. In de rectificatie moet de premier aangeven dat met name de aantijgingen dat Croes op illegale wijze geld zou hebben gekregen van zijn zus en van toenmalig premier Nelson Oduber niet kloppen en dat hij daar geen enkel bewijs voor heeft. Plaatst de premier deze rectificatie niet binnen een week, dan moet hij aan Croes per dag 1000 florin betalen, tot een maximum van 50.000 florin.

Met de uitspraak krijgt Croes overigens niet volledig zijn zin. In de eis stond namelijk dat Eman zijn rectificatie moet uitspreken voor de microfoons van de aan MEP gelieerde media Top FM en Canal 22 en de staatszender TeleAruba. Maar de rechter gebood tot een schriftelijke rectificatie – zonder daaraan afdoend commentaar - te plaatsen op de overwegend aan de regering gelieerde media 24ora en Diario.

De rechter stelt dat het recht op vrije meningsuiting uitsluitend mag worden beperkt wanneer dat noodzakelijk is in een democratische samenleving. Met de vrijheid van meningsuiting doelt de rechter niet alleen op de inhoud van meningen, maar ook op de vorm waarin zij worden geuit. Dit geldt in principe ook voor uitingen die ‘kwetsend, schokkend of verontrustend (kunnen) zijn en de goede naam van iemand schaden’, aldus het vonnis. Ook wordt in het vonnis onderscheid gemaakt tussen feitelijke verklaringen en waardeoordelen. Feitelijke verklaringen moeten door feiten worden onderbouwd, waardeoordelen die ver gaan overigens ook, aldus de rechter. De rechter gaat niet mee in de stelling van de premier dat zijn verklaringen waardeoordelen zijn, omdat hij deze juist als feitelijke verklaringen bracht. De premier heeft volgens de rechter niet aannemelijk kunnen maken dat zijn uitlatingen voldoende op feiten berusten. Dat de uitspraken van de premier als satire en spottende overdrijving waren bedoeld, wijst de rechter af. Het is volgens de rechter niet aannemelijk dat het publiek kon begrijpen dat de uitspraak van de premier zo opgevat moest worden. Bovendien bracht de premier zijn stelling op een feitelijke manier. “Met andere woorden, er is niet gebleken van overdrijving of satire van enige betekenis”, aldus het vonnis. De rechter vindt de uitspraken van de premier bovendien beledigend en schadelijk voor Croes.

In this case Prime Minister Mike Eman was represented by lawyer Charles van Esch. Eduardo Croes was represented by attorney Anthony Ruiz of law firm Croes Wever Chong.

Related article:

- ‘Remark was meant satirical’

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.