Uitspraak kort geding Aqualectra over twee weken

WILLEMSTAD - De vergadering onder werktijd van Aqualectra-werknemers is gisteren in de rechtszaal geëindigd toen de bedrijfsleiding een kort geding aanspande tegen de vakbonden. De rechter doet over twee weken uitspraak. Ondertussen hebben de partijen voor aanstaande maandag een vergadering belegd.

Het begon allemaal toen enkele maanden geleden ontdekt werd dat de bedrijfsleiding de sociale premies die van de werknemers werden ingehouden niet afdroeg. De vakbonden hebben de bedrijfsleiding diverse malen gevraagd om dit uit te leggen maar kregen geen gehoor.

Tijdens een persconferentie over Aqualectra meldde Premier Schotte donderdag dat de fabriek te Mundu Nobo wordt gesloten en dat er in plaats daarvan geïnvesteerd zal worden in zonne-energie. De Premier zei verder dat er onverantwoordelijk met het bedrijf wordt omgegaan en dat er door werknemers van Aqualectra met geld wordt gesmeten. Als gevolg hiervan besloten de vakbonden van Aqualectra, de SEU, de STK en de STKO, op vrijdagmorgen een vergadering onder werktijd te houden.

Volgens Cedric Hudson van de vakbond STKO is er tijdens de vergadering tevergeefs getracht in contact te komen met de bedrijfsleiding van Aqualectra, de Raad van Commissarissen en premier Schotte. “Maar ze zijn wel naar een Colombiaans feest in Biesheuvel gegaan. Dat was belangrijker voor ze. Het bedrijf lag plat, de werknemers waren allen bij de SSK, maar het feest was belangrijker.”

Volgens Edmond ‘Chika’ Francisca van het STK hebben de vakbonden STK en STKO samen vijfhonderd leden. De opkomst was massaal en er waren ook veel stafleden aanwezig. “Er waren zeker zeshonderd van de achthonderd werknemers van Aqualectra aanwezig.”

’s Morgens viel de stroom in onder andere de buurten Brievengat en Muizenberg uit. In een interview met Radio Direct zei Aqualectra-directeur Derick Jonis dat dit te maken had met de acties van de werknemers. Door gebrek aan personeel is één van de machines uitgezet en werd het schakelsysteem gebruikt. Cedric Hudson heeft hier zijn twijfels over. “Ik geloof het niet, want de managers stonden wel degelijk aan de machines. Ik geloof eerder dat er gebrek aan stroom is en dat dit ervoor heeft gezorgd dat de stroom in de bewuste buurten is uitgevallen.”
 
Later op de middag meldde de directie dat de werknemers een uur de tijd kregen om het werk te hervatten omdat er anders een dagvaarding zou komen. De vakbonden zijn hiermee akkoord gegaan en hebben zelfs een vergadering belegd voor maandag, maar tot hun verbazing kwam er toch een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Hudson: “De directie heeft gezegd dat de Raad van Commissarissen de dagvaarding wilde doorzetten. Ze wilden ons straffen en de strijd breken.”

Francisca: “De nieuwe interim-directeur doet zijn best maar je merkt iedere keer dat de Raad van Commissarissen en uiteindelijk de aandeelhouders zijn beleid ondermijnen waardoor hij machteloos staat. Zaken die buiten de dagelijkse leiding omgaan worden op zijn bord gegooid en hij wordt hierdoor vaak in het nauw gedreven.”
 
De rechter doet over twee weken uitspraak in het kort geding dat de bedrijfsleiding tegen de vakbonden aanspande.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.