Honkballer Jason Halman op vrije voeten gesteld

ORANJESTAD/ROTTERDAM — Jason Halman, die zijn broer en honkbalinternational Gregory vorig jaar november doodstak, is op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) door de rechter vanochtend op vrije voeten gesteld.

Volgens psychologisch onderzoek was Jason ten tijde van het incident in een psychose en niet verantwoordelijk voor zijn daad.

Zelf zegt hij zich ook weinig meer te kunnen herinneren van het neersteken van zijn broer. Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) kwam Jason tot zijn daad omdat hij in een psychose was geraakt, mogelijk ten gevolge van wietgebruik. Dit werd vanmorgen bekend tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Rotterdam. De kans op herhaling zou moeilijk te voorspellen, maar niet groter zijn dan bij de gemiddelde burger. Het OM heeft geworsteld met de zaak, zei de officier van justitie, maar kon niet anders dan het advies van het PBC volgen. Aan het begin van zijn betoog stelde de aanklager al dat ‘de gitzwarte dag van 21 november alleen maar verliezers kent’. Om te voorkomen dat Jason ooit nog in een psychose raakt, is hem wel gevraagd vrijwillig hulp te zoeken. Ook de reclassering heeft Jason op vrijwillige basis begeleiding en controle aangeboden. Over twee weken doet de rechter uitspraak. De rechtbank zou Jason kunnen verplichten tot psychische hulp. Maar omdat Jason zelf heeft aangegeven hulp te willen, zag de officier ‘geen aanknopingspunt’ om een dergelijke maatregel op te leggen. Het is de verwachting dat de rechter het OM hierin volgt.

Familie en vrienden van Jason reageerden opgelucht op de vrijlating. In de rechtszaal hield de moeder van Jason en Gregory een emotioneel betoog over het verlies van haar zoon en het gegeven dat haar andere zoon daar schuldig aan is. Toch zei ze tegen Jason: “Wij hoeven jou niets te vergeven. Vergeven is niet aan de orde, want wij hebben jou nooit van iets beschuldigd. Wij willen jou omringen met onze liefde en wij hebben jouw liefde nodig.” Ze benadrukte de sterke band tussen de twee broers, ‘waar geen vriendin tussen kwam’. “We zullen een weg moeten vinden, met elkaar, met de familie, met vrienden en hulpverlening om de draad weer op te pikken.”

Gregory Halman, zoon van de voormalig honkballer Eddy Halman uit Aruba, was zelf ook een bekende honkballer. Hij tekende in 2004 een contract bij Seattle Mariners, een team uit de Major League Baseball, en speelde 44 duels op het hoogste niveau. Met de Nederlandse ploeg veroverde Halman in 2007 de Europese titel. Zijn dood werd in internationale, maar vooral Amerikaanse media breed uitgemeten. Ook de vrijlating van Jason wordt gemeld door onder meer de Amerikaanse sportzender ESPN en NBC Sports. 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.