OM: Strafrechterlijk onderzoek olieramp wordt voortgezet

WILLEMSTAD / Het Openbaar Ministerie is sinds de ‘oilspill’ van 18 augustus 2012 bij Jan Kok ten westen van de Curaçao Oil Terminal (COT) gestart met een strafrechterlijk onderzoek naar de oorzaak van de olieramp. Daags na de ramp zijn monsters van de olie in het gebied genomen.

 
De uitslag van de monsteranalyse is inmiddels binnen. In het belang van het onderzoek kan hierover nog geen verdere mededelingen worden gedaan. Het Openbaar Minsiterie beperkt zich slechts met de mededeling dat er naar aanleiding van de uitslag wel aanleiding is om nadere vragen te stellen en voor verdere verhoren. Dit is ook medegedeeld aan de organisatie Stichting SMOC die naar aanleiding van de olieramp op 3 augustus 2012 aangifte heeft gedaan.
 
Na een melding van een oliespill wordt op Curaçao standaard een onderzoek ingesteld door de Havenveiligheidsinspectie. Dit onderzoek vindt plaats op grond van overtreding van het Havenreglement of in geval van lozende schepen, op grond van de Landsverordening Olieverontreiniging door Zeeschepen. Daarnaast is het sinds 15 november 2011 (Nieuw Wetboek van Strafrecht Curaçao) mogelijk om het onderzoek te stoelen op overtreding van de artikelen 2:121 of 2:122 Wetboek van Strafrecht (verontreiniging oppervlaktewateren). Deze onderzoeken leiden doorgaans tot aanbieding van een (geld)transactie, waarbij de lozende partij een boete moet betalen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.