Ontnemingzaak Van Ierland terugverwezen naar hof

WILLEMSTAD — De ontnemingzaak tegen de overleden Giovanni van Ierland en zijn vijf bedrijven, waaronder het op de Britse Maagdeneilanden gevestigde Wilshire Advisors Ltd., werd onlangs door de Hoge Raad (HR) terugverwezen naar het hof.

 
De zaak moet opnieuw worden behandeld, maar uitsluitend wat betreft de hoogte van de opgelegde betalingsverplichting, verminderd met enkele duizenden gulden.
 
De HR doet uitspraak nadat er meer dan twee jaar is verstreken na het instellen van het cassatieberoep. Reden genoeg om een korting te geven, aldus het arrest.
 
In het vonnis van 20 november 2008, waartegen Van Ierland in beroep was gegaan, heeft het hof besloten dat het Land 14.219.548 gulden betaald moet krijgen van Giovanni van Ierland en zijn bedrijven, nadat hij tot twaalf jaar celstraf was veroordeeld voor het witwassen van geld. Na zijn vrijlating werd Van Ierland op 27 januari 2009 doodgeschoten. De HR bepaalt de hoogte van het te betalen bedrag op 14.195.000 gulden, wat een korting is van 24.548 gulden.
 
Ook zou het dossier met de aan de Hoge Raad toegezonden stukken niet compleet zijn. Het proces-verbaal van de terechtzitting in hoger beroep van 13 maart 2008 was nergens in het dossier te vinden. Het proces-verbaal was kennelijk wel opgemaakt doch op enig moment is het kwijt geraakt. Bij tussenarrest van 12 juni vorig jaar heeft de HR echter het hof verzocht zich in te spannen om dit proces-verbaal beschikbaar te stellen. De HR van het hof kreeg op 15 juni een brief met als bijlage een opnieuw vastgesteld en ondertekend proces-verbaal

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.

Juriste Ivy Moll krijgt lintje voor haar vrijwilligerswerk in Amersfoort

LEIDEN - Juriste Ivy Frances Moll is zaterdag in Amersfoort benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Lucas Bolsius.

Aruba, Bonaire and Curacao will require Venezuelans to obtain visa to visit

DUTCH CARIBBEAN - The Dutch Caribbean islands Aruba, Bonaire and Curacao will require Venezuelans to obtain a visa to visit. This was stated by the government on Wednesday, adding to the nations that have tightened entry restrictions on the crisis-hit country because of mass emigration.