Rechter geeft sociaalmediaverbod van één jaar

NETHERLANDS - Een man uit Noord-Holland heeft vorige maand van de kortgeding rechter een sociaalmediaverbod van één jaar gekregen. Hij moet zijn profielen op Hyves en Facebook verwijderen en zijn blog sluiten. De uitspraak is onherroepelijk. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

 
Daarmee willigde de rechter het verzoek van zijn ex-partner in, tegen wie de man een lastercampagne op internet voerde. Als de man niet uit eigen beweging zijn accounts opheft dan mag zijn ex-partner Hyves en Facebook in zijn plaats bevelen deze te verwijderen. Deze zogeheten ‘vervangende toestemming’ om het sociale mediaprofiel van een ander van internet te laten verwijderen wordt incidenteel in stalkingzaken toegepast. Bij conflicten over domeinnamen op internet komt een gedwongen overdracht rechtstreeks via de provider vaker voor.
 
VOOR OVERTREDING GEBIEDSVERBOD DRIE DAGEN HECHTENIS
De man was eerder door de rechter bevolen op te houden met het verspreiden van beledigingen over de vrouw en hun kinderen. De man had via Facebook ondermeer een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming over zijn kinderen openbaar gemaakt. Ook had hij een gebiedsverbod gekregen, waar hij zich ook niet aan hield. De rechter oordeelt nu dat de man voor iedere keer dat hij het gebiedsverbod overtreedt, drie dagen hechtenis volgen.
 
De rechter verwierp het verweer van Hyves dat sociale mediaprofielen privé zijn en dus niet voor het publiek toegankelijk. De rechter vindt echter dat de vrouw wel toegang heeft tot die informatie, nu ze daar ondermeer via zoekmachine google makkelijk toegang toe heeft. De man heeft twee dagen de tijd gekregen om zelf zijn profielen te verwijderen.
 
Hij bracht op zijn sites zijn vrouw in verband met seksueel misbruik, pedofilie, prostitutie, nazisme en psychische aandoeningen. Ook plaatste hij foto’s van zijn kinderen, noemde hun namen en die van hulpverleners. Vlak na de zomer beval de rechter hem al eerder om deze informatie van zijn internetpagina’s te verwijderen, met een dwangsom van 250 euro.
 
De recente veroordeling tot een sociaalmediaverbod is opgelegd door de Amsterdamse kort geding rechter Harm Brouwer, tot juni 2011 voorzitter van het college van procureurs- generaal. De eis werd ingediend door advocaat Danusia Bialkowski. Zij vindt dat deze zaak laat zien dat burgers het pesten op internet kunnen beteugelen door profielen te laten verwijderen. Mits het daarbij gaat om onrechtmatige uitlatingen. De uitspraak komt pas nu in de openbaarheid omdat de appeltermijn deze week verliep en de uitspraak dus definitief is geworden.
 
De uitspraak, die nog niet op rechtspraak.nl is gepubliceerd, is hier te lezen.

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.

Balie vestiging Curaçao weer normaal geopend

WILLEMSTAD - De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is vandaag weer op de normale tijden bereikbaar. De administratie afdeling (Back Office) is vanaf 13:00 uur weer beschikbaar.