Man veroordeeld voor zware mishandeling zoon van 9 jaar

WILLEMSTAD - A.G.N. (42) stond vrijdagmorgen terecht voor de zware mishandeling van zijn 9-jarige stiefzoon. De jongen werd eerst met een riem, en daarna met een electrische snoer over zijn hele lijfje mishandeld.

 
De jongen moet op 10 juli 2012 kattekwaad hebben uitgehaald. Hij vernielde een ruit met een steen. Zijn vader kwam direct thuis en gaf de jongen als straf 4 slagen met zijn riem op de billen. De jongen moest verder als straf naar zijn kamer. Korte tijd later ging de stiefvader naar zijn kamer en trof de jongen hangend aan een electrische snoer van het plafond. Hij had getracht zich te verhangen. De vader maakte juist op tijd de snoer los en legde de zoon op het bed waarna de jongen werd afgestraft met slagen met dezelfde snoer als waarmee hij zich van het leven wilde beroven. De jongen werd zwaar mishandeld over zijn hele lichaam.
 
De Rechter toonde foto's in de rechtszaal met zichtbare striemen op de billen, benen, armen, buik en onderbuik en rug. Ook werd de jongen met de vlakke hand in het gezicht geslagen door zijn stiefvader. De man werd met de foto's geconfronteerd maar toonde weinig emotie.
 
De Officier van Justitie (OvJ) van het Openbaar Ministerie (OM) noemde het een zware mishandeling, buiten proportioneel, met volgens de behandelende arts dr. Veenhuis, mogelijke nare traumatische gevolgen voor de jongen. De jongen is nu onder psychiatrische behandeling.
 
De Rechter achtte de feiten wettig en overtuigend bewezen maar sprak de man vrij voor mishandeling met voorbedachte rade. De man kreeg vlak na diens aanhouding reeds door de Rechter-commissaris (RC) een tijdelijk contactverbod met zijn zoon. De man moest bij zijn zus tijdelijk inwonen en zich onder psychiatrische behandeling stellen. Hij en zijn echtgenote kregen in opdracht van de RC gezinsterapie. 1 December mocht de vader weer terug naar huis. Volgens zijn eigen zeggen gaat alles weer goed thuis.
 
Tegen de Rechter zei N. dat lijfstraffen in zijn geboorteland (Dominicaanse Republiek) een normale gang van zaken is. De Rechter wees hem op de wet op Curacao waar dat verboden is. "Iemand slaan en pijn doen is mishandleing. Er hoeft geen letsel te zijn. Hetgeen u voor terecht staat is niets anders dan zware mishandeling."
 
Van de Rechter kreeg de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden met een proeftijd van 3 jaar en een werkstraf van 120 uur. Als bijzondere voorwaarde moet hij zich binnen 7 dagen melden bij de Stichting Reclassering en verdere behandeling krijgen van de psychiater en bij de Reclassering een agressie-regulatie traing volgen.

Aangifte tegen gezaghebber Bonaire geseponeerd

KRALENDIJK - Op 6 maart 2020 hebben mevrouw R. Hellburg-Makaai en de heren M. Pieters en C. Abraham, leden van de Eilandsraad Bonaire, aangifte gedaan van valsheid in geschrift tegen de gezaghebber van Bonaire.

Hof wijst beklag James Finies af

KRALENIJK - Op 6 september 2019 is de heer James Finies aangehouden omdat hij de aanwijzing van de politie niet had gevolgd tijdens de viering van Dia di Boneiru op het Wilhelminaplein.

4-DAAGSE VERDIEPINGSCURSUS ERFRECHT EN HUWELIJKSVERMOGENSRECHT tot nader order uitgesteld

De verdiepingscursus Erfrecht en Huwelijksvermogensrecht op Sint Maarten, die gepland was van 30 maart to 2 april, is in verband met de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Wij houden u op de hoogte zodra er een nieuwe datum is gepland.
De boeken geschreven door Prof. mr. Gregor van der Burght zijn uiteraard wel gewoon te bestellen via de gebruikelijke kanalen.
BOEKEN: 
ISBN-13: 978-9462405288
ISBN: 9789462402874