Geen schadevergoeding toegekend

WILLEMSTAD - Alibinutio Thode (43) heeft op 28 januari 2013 bij het Gerecht een claim ingediend voor schadevergoeding conform Artikel 648 en Artikel 178 van het Wetboek van Strafrecht.

 
Hij werd op 5 december 2012 door het Gerecht vrijgesproken in de zaak van de vondst van een 78 kilo cocaine, klaar om te worden geladen aan boord van een vliegtuig naar Amsterdam. Het verzoek werd vanmorgen afgewezen.
 
Thode heeft vier maanden in voorarrest gezeten en heeft middels zijn advocaat een schadevergoeding geist van ruim 40.000 gulden, zijnde gederfde inkomsten gedurende de vier maanden als werknemer bij Swissport Hato en als muzikant alsmede juridische kosten en de rente van de bank.
 
De Officier van Justitie noemde de dwangmiddelen tegen Thode “rechtmatig”. Er waren volgens het Openbaar Ministerie “voldoende gronden en voldoende verdenkingen om Thode aan te houden in afwachting van de rechtszaak”.
 
Volgens de advocaat van Thode is er echter veel schade toegebracht aan de goede naam van Thode. Ook is hij door Swissport ontslagen. Ook dit wordt de Officier van Justitie kwalijk genomen.
 
Het Gerecht kende Thode maandagmorgen geen schadevergoeding toe. “Verzoeker heeft op het vliegveld een bagagecontainer waarin later een fietskoffer met daarin ruim 78 kilo cocaine, op een ongebruikelijke en onveilige plaats neergezet en heeft voor deze handelswijze geen redelijke verklaring gegeven. Gelet hierop is het gerecht van oordeel dat de strafrechtelijke vervolging en de toegepaste dwangmiddelen mede aan verzoeker zijn te wijten. De door hem geleden schade en gemaakte kosten van rechtsbijstand dienen voor rekening van verzoeker te blijven”, aldus het Gerecht vanmorgen in haar vonnis.
 
(Openbaar Ministerie Curacao)

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.

Juriste Ivy Moll krijgt lintje voor haar vrijwilligerswerk in Amersfoort

LEIDEN - Juriste Ivy Frances Moll is zaterdag in Amersfoort benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Lucas Bolsius.

Aruba, Bonaire and Curacao will require Venezuelans to obtain visa to visit

DUTCH CARIBBEAN - The Dutch Caribbean islands Aruba, Bonaire and Curacao will require Venezuelans to obtain a visa to visit. This was stated by the government on Wednesday, adding to the nations that have tightened entry restrictions on the crisis-hit country because of mass emigration.