Zeer geslaagd seminar Corporate Governance

WILLEMSTAD – Ruim 125 bestuurders, accountants en andere belangstellenden hebben donderdag het seminar Checks and Balances in Corporate Governance on Curaçao bijgewoond in Kurá Hulanda.

 
De deelnemers kregen een toelichting op de Landsverordening Corporate Governance en Code Corporate Governance.Het seminar is georganiseerd door het College financieel toezicht (Cft), Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) en de Dutch Caribbean Accountants Association (DCAA), met doel om de bewustwording van de Code Corporate Governance te vergroten en de verplichtingen van de entiteiten, waar ook de controlerende rol van de accountant onder valt, te belichten. De toelichting werd gegeven door Erik van Engelen en Marloes Kempes (Cft), Donald de Palm (SBTNO), André Delger (DCAA) en gastspreker Karel Frielink. Etienne Ys was de dagvoorzitter.
 
In het bijzonder werden de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de drie vennootschapsorganen (de algemene vergadering van aandeelhouders, de Raad van Commissarissenen (RvC) en de directeuren) onder de loep genomen. Het functioneren van deze organen binnen de marges van hun verantwoordelijkheden en bevoegdheden werd benadrukt. De onafhankelijke rol van met name de RvC die handelt zonder mandaat en instructie van degene die hem heeft benoemd, werd uitvoerig aan de orde gesteld. Ook de beperking van de inmenging van de aandeelhouder in de bedrijfsvoering was een onderwerp dat ruime aandacht kreeg.
 
Geconcludeerd is dat een samenwerking van alle betrokken partijen en instanties van belang is voor een deugdelijke implementatie van de Code en naleving van de Verordening en de Code. Bovendien is een evaluatie van de Code is op zijn plaats gelet op alle ervaringen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.